Probleme grave în termoficarea suceveană

> În 6 ani, Termica a înghițit de la bugetul local și cel de stat 250 de milioane de lei > În condițiile actuale, plata subvenției la agentul termic poate aduce primăria în faliment

Primarul Ion Lungu nu ia parte la întâlnirea de astăzi, de la Casa Culturii, anunțată de sindicaliști de la SC Termica și consacrată analizării perspectivei activității societății de termoficare sucevene. Ocupantul fotoliului din Areni spune că, la fel cum a avut discuții cu conducerea societății, dispus este și la întrevederi cu președinții sindicatelor sau cu o delegație a membrilor acestora. El este de părere că mobilizarea făcută de liderii în cauză la Casa Culturii este desuetă pentru zilele în care trăim, aducând mai degrabă aminte de mișcările sindicale haotice de la începutul anilor ’90.

 

„Rămân deschis la discuțiile cu sindicatele, asigurându-le de toată disponibilitatea posibilă. Însă nu văd locul meu la această adunare cu 1000 de oameni care declară că vor să stabilească strategia Termica. Ca primar, nu am vreun interes ascuns și nu am cum să dau pe nimeni afară”, evidențiază primarul, accentuând că Adunarea Generală a Acționarilor și Consiliul de Administrație de la Termica au către finalizare o abordare a viitorului termoficării municipale.
Primarul Lungu reliefează că administrația locală nu are de gând să închidă Termica, vizată fiind asigurarea, de către operatorul din Lunca Sucevei, a energiei termice la un preț suportabil pentru populație. Aceasta deoarece, la tarifele actuale, plata subvenției la agentul termic poate aduce primăria în faliment. Dl Lungu consideră că ceea ce se întâmplă la firma suceveană este „o problemă de sistem”, întrucât în cei 6 ani de când este la conducerea municipalității, înspre producătorul, furnizorul și distribuitorul de agent termic s-au îndreptat 250 milioane de lei, bani proveniți atât din vistieria locală, cât și de la bugetul de stat. De asemenea, în reabilitarea magistralelor de transport și a rețelelor de distribuție, precum și în reabilitarea punctelor termice, sunt investite 10 milioane de euro din Proiectul „Suceava – Utilități și mediu la standarde europene”. Ion Lungu reamintește că, din perspectiva sa, singura soluție viabilă pentru viitorul sistemului centralizat de termoficare este construirea unei noi centrale termice dimensionată strict pe nevoia de consum a populației, primăria urmând a pune la dispoziție un sistem de transport și distribuție reabilitat și modernizat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: