Cadrele didactice din zona Rădăuți au votat pentru blocarea anului școlar

Ele au decis și să intre în grevă de avertisment pe 22 aprilie > În schimb, sindicatele sucevene din educație nu au început încă referendumul legat de proiectul Legii educației, impus de la centru

 

Deși Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a anunțat în weekend că de luni va începe un referendum pe marginea modificării proiectului noii Legi a educației, sindicatele din județ afiliate la această federație nu au început nimic în acest sens.
Potrivit președintelui FSLI, Aurel Cornea, referendumul are ca scop “punctele majore vulnerabile” din proiectul de act normativ, printre care structura școlarizării, cu trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, titularizarea pe post, și nu în învățământ, managementul
școlilor, prevederi care au rămas nemodificate în proiect chiar dacă sindicatele au tot discutat și au făcut alte propuneri.
“Se va face referendum și în teritoriu, dar deocamdată trebuie să știm cui ne adresăm și cui punem întrebările. Am văzut și noi la televizor despre referendum pentru cele 4 probleme esențiale pe care le avem la proiectul Legii educației: cele legate de structura învățământului, de titularizare în sistem și nu pe unitate, de finanțare a sistemului și problema numărului de ore pe cicluri de învățământ. S-a tot discutat, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie. Noi am avut și vom mai avea întâlniri cu liderii, să vedem ce e de făcut”, ne-a precizat ieri liderul Sindicatului Județean de Învățământ “Spiru Haret” Suceava, prof. Constantin Cernica. El a mai spus că sindicatul său a început un referendum, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru ca membrii să decidă dacă sunt de acord cu greva de avertisment programată pentru 22 aprilie și cea generală din iunie.
Sindicatul Liber și Independent “Bucovina” Rădăuți, afiliat tot la FSLI, are aceeași problemă cu referendumul pentru modificarea proiectului: “Joi la ședință vom afla ce avem de făcut, l-am auzit pe dl Cornea pe post. Noi, cei de la sindicatul Rădăuți, am tot făcut propuneri pe marginea proiectului Legii educației, numai să le ia în seamă. Vocea sindicatelor tot s-a auzit la discuții, dar au mai rămas puncte nerezolvate care ne dor: componența CA, titularizare, structura învățământului. Unele s-au luat în considerare, altele nu, au rămas nerezolvate. Această lege însă a intrat la Guvern, de aceea problema e să vedem dacă în parlament se mai poate trece cu unele amendamente”, ne-a declarat liderul sindicatului rădăuțean, Gheorghe Șorodoc. La acest sindicat, un aspect este foarte sigur, a mai spus dl Cornea: “Deocamdată, noi am finalizat referendumul început mai devreme și toate școlile au votat pentru blocarea anului școlar și pentru greva de avertisment din 22 aprilie!”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: