Eroi martiri la complexul memorial „In memoriam”

 

Ieri, 9 martie a.c., la biserica monument „In memoriam” cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” Suceava a avut loc slujba de Te Deum în cinstea martirilor neamului românesc care s-au jertfit în temnițele regimului comunist în perioada 1948-1964. La acest eveniment, care se suprapune anual praznicului Celor 40 de Mucenici care și-au mărturisit credința creștină în Sevastia Armeniei, au participat peste 80 de credincioși, supraviețuitori sau rude ale celor care au pătimit în lagărele regimului trecut ateu. În cuvântul său de învățătură adresat credincioșilor prezenți, părintele paroh Viorel-Ioan Vârlan a subliniat că, în decursul istoriei noastre, eroi știuți sau neștiuți, au mărturisit credința cea adevărată pentru poporul nostru și acești martiri ne ridică frunțile cu o demnitate extraordinară, o dragoste față de Cruce și Hristos.
Reamintim că în toate eparhiile ortodoxe românești din țară și diaspora se pomenesc în această zi foștii deținuți ce L-au mărturisit pe Hristos în temnițele comuniste. „Din păcate, a adăugat părintele paroh, lumea, poporul, clasa politică uită aceste lucruri”.
Președintele Fundației „In memoriam”, dr. Ioan Iețcu, în alocuțiunea sa, a subliniat, după un citat din marele istoric, Nicolae Iorga: „…Cine uită, nu merită”, că jertfele celor care au pregătit o lume mai bună sunt uitate, din păcate.
Manifestarea a fost „prefațată” de Acatistul celor 40 de Mucenici și pomenirea celor care, din păcate, nu mai sunt printre noi. La nivel de țară mai sunt în viață 4000 de martiri anticomuniști, din care județul nostru are 200. Bucovina istorică a dat cei mai mulți martiri în această perioadă tulbure, după cum am aflat de la cei prezenți la comemorare, prin vocea domnului Jaucă, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: