Cea mai mare parte a bugetului fălticenean se varsă spre învățământ

Primarul Vasile Tofan atrage atenția că rata de încasare a taxelor și impozitelor este în scădere față de anul trecut

Proiectul bugetului local al municipiului Fălticeni pentru anul 2010, de 47.957.900 lei, cu aproape 15.000.000 lei mai mare față de anul trecut, a fost aprobat de către consilierii locali la sfârșitul săptămânii trecute, după 3 ore de dezbateri.

 

Creșterea spectaculoasă include banii europeni pentru cele două proiecte europene mari aflate în derulare în municipiu, proiectul de reabilitare a infrastructurii rutiere, care are alocat în acest an 6.000.000 lei, proiectul de reabilitare a Muzeului „Ion Irimescu”, de 5.657.281 lei, și împrumutul de 3.000.000 lei făcut la o bancă pentru asigurarea banilor necesari pentru susținerea celor două proiecte.
De la primarul Vasile Tofan am aflat că, pe lângă cele două proiecte, prin Programul Operațional Regional (POR), programul investițional pentru 2010 folosește 40 de miliarde de lei vechi din cele 46 rămase în fondul de rulment. Pentru reabilitarea Galeriei Oameni-lor de Seamă – 10 miliarde de lei. Tot 10 miliarde de lei vechi sunt pentru moderniza-rea și reabilitarea pieței agroalimentare, la care se adaugă 1,5 miliarde de lei vechi din veniturile pieței pentru reasfaltarea spațiului cu tonete. Pentru reactualizarea PUG-u-lui, care expiră în luna iulie 2010, sunt alocate 5 miliarde de lei, iar 12,8 miliarde de lei vechi reprezintă cheltuielile neeligibile din cadrul proiectului cu finanțare europeană de reabilitare a 13 străzi din municipiu. Pentru că la data de 15 iulie expiră termenul de închidere a gropii de gunoi de la Fălticeni, iar după această dată gunoiul trebuie dus la Târgu Neamț, pentru transport și costurile de depozitare la groapa de la Târgu Neamț a fost alocată o sumă de 4 miliarde de lei.
Din bugetul local au fost alocate 10 miliarde de lei vechi reprezentând coparticiparea municipiului Fălticeni la construcția gropii ecologice; 3,2 miliarde de lei vechi pentru asigurarea gazului metan și a energiei electrice la blocul ANL cu 56 de unități locative; 4 miliarde de lei rata anuală care trebuie plătită la ELBA Timișoara, pentru modernizarea iluminatului public realizată în urmă cu 6 ani.
Pentru reparația străzilor, cu excepția celor incluse în programul de reabilitare și modernizare, este alocată suma de 20 de miliarde de lei vechi, la care se mai adaugă 1,5 miliarde de lei vechi pentru reabilitarea străzii Șoldănești, distrusă de mașinile care transportă deșeurile la depozitul de gunoi menajer de la Antilești. La capitolul investiții se înscriu și amenajările necesare dării în folosință a sălii de sport de la Baza Sportivă „Nada Florilor”, în valoare de 500 de milioane de lei vechi, și construcția unei cantine cu dotarea necesară și a unei săli de mese la Grădinița cu Program Prelungit „Pinocchio”, lucrări care se ridică la suma de 3 miliarde de lei vechi.
Cea mai mare parte din bugetul local o reprezintă cheltuielile cu învățământul, care se ridică în 2010 la 233,5 miliarde de lei vechi, din care 215 miliarde de lei sunt cheltuielile cu salariile cadrelor didactice și personalului auxiliar.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: