Ieri, la Universitatea Suceava, întâlnire cu Filosoful

Vasile Andru a analizat destinul

Orientalistul și scriitorul Vasile Andru, personalitate suceveană binecunoscută, a vorbit ieri la Universitatea “Ștefan cel Mare”, în fața unor elevi, studenți, profesori și prieteni, despre destin. Prezența lui Vasile Andru la universitate nu a fost întâmplătoare, primii 7 ani din cariera sa didactică fiind asistent acolo, a spus șeful catedrei de istorie-filozofie, prof. univ. dr. Sorin Tudor Maxim, care l-a însoțit pe scriitor, alături de Dumitru Brădățan (Dumi Brad), colegul nostru.

 

În prezentarea sa, scriitorul a pornit de la trei dintre cărțile sale, în toate regăsindu-se tema destinului: “În căutarea raiului promis”, “Surâd, deci exist” și “Terapia destinului”, cartea din urmă a fost reeditată recent la Editura Herald.
Se mai roagă oamenii astăzi? Destinul poate fi controlat? Care e diferența între o viață simplă și destin? Sunt întrebări ale căror răspunsuri le-a aflat asistența, detaliat, într-o expunere “spumoasă”, caldă și completă. “Viața e biografie, o succesiune de ani, iar destinul este o viață cu o anvergură extinsă și mutată spre eveniment, o viață eveniment, o viață istorică”, a spus Vasile Andru, dând și o definiție a destinului: “totalitatea posibilităților existențiale dintr-o persoană sau un grup de persoane, care se stabilesc prin constrângere și alegere”.
Coincidența (“dacă îți canalizezi țintele, coincidențele vin la tine”, spunea scriitorul) este că mai toți oamenii ne întrebăm, la un moment dat, dacă există destin, sau ne șoptim în barbă că n-avem ce face, că ăsta-i destinul nostru, referindu-ne la ceea ce ni se întâmplă. “Destinul este dat dinainte sau se dezvoltă pe măsură ce progresăm? Toate opiniile întâlnite au spus că este dat dinainte, în marea lui configurație, dar e posibilă întâlnirea cu factori de con-strângere și intervenții personale. Cartea

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: