Incursiune în lumea maidanezilor sterilizați

Echipa de la Fundația internațională „Vier Pfoten” lucrează din plin în aceste zile la sterilizarea câinilor maidanezi și pisicilor din Suceava, în cadrul campaniei organizate de municipalitate, împreună cu Asociația Pro Anima. De marți, de când a început propriu-zis campania, și până ieri la ora 11, circa 30 de animale, aduse de oameni sau găsite pe străzi și în zonele mai aglomerate, au trecut prin mâna medicilor și asistenților.

 

Sunt câini fără stăpâni de când s-au născut, obișnuiți ai cartierelor, de care unii (adulți de regulă) se sperie, cu care alții se împrietenesc și din când în când le mai aduc câte ceva de mâncare. Sunt pisici vagabonde, dar și animale recent abandonate de stăpâni, dintr-un motiv sau altul, precum pechinezul găsit de cineva sub un brad ornat de Crăciun, aflat la ieșirea din municipiu.
Preferabilă euthanasierii, “operațiunea” de sterilizare e mai civilizată; nu este simplă, nici comodă, e chiar costisitoare, cheltuielile pentru sterilizarea unui singur câine, cu tot cu cele de personal, ridicându-se la 20 de euro. Dar Primăria Suceava și-a asumat această răspundere și speră că în cele 3 săptămâni, cât durează campania, să fie sterilizate 1000 de animale, într-o primă etapă.
“Ne-a ajutat și Termica foarte mult, în primul rând că ne-a pus la dispoziție spațiul, apoi ne-au dat echipă pentru instalația electrică, de încălzire, s-a lucrat 3 zile la amenajarea spațiilor. Pro Anima a intermediat contractul și susținem programul primăriei, sperăm ca cei de la „Vier Pfoten” să mai vină cu astfel de campanie la Suceava”, ne-a precizat Doinița Cocriș, consilier local și reprezentant al Pro Anima.

“Nu lucrăm cu șuruburi…”

În fața clădirii unde au fost amenajate spațiile pentru sterilizare, ne-am nimerit ieri chiar în timpul sosirii mașinii cu care echipa de teren aducea câinii. Două lăzi cu câini comunitari, aduși de prin Piața Mică și din zona Zamca, au fost descărcate pe hol, urmând să intre în circuitul sterilizării.
În general, mașina se deplasează la adresele pe care le semnalează unii suceveni la telefon, fiind mai lesne pentru echipă să prindă câinii atunci când există o persoană pe care animalele o cunosc, ne-a spus tehnicianul veterinar Ovidiu Țurlea, de la echipa de teren. “Avem adrese unde se află mai mulți câini, ne sună lumea și ne informează. Sunt mulți iubitori de animale care cunosc câinii din zonele unde locuiesc și le dau mâncare. Mai întâi, ne interesăm cine îi hrănește, să ne ajute să-i prindem, pentru că noi avem alte mirosuri și ei se alarmează. Persoana care îi hrănește, de obicei, pune mâna pe ei, îi ia în brațe, ei o cunosc și n-o mușcă, iar astfel prinderea e mai puțin stresantă. Când nu avem adrese și o astfel de persoană, mergem prin oraș și, ca să-i prindem, îi tranchilizăm, de la distanță, cu pistolul. Avem și laț, dar nu-l folosim când câinele e foarte speriat, pentru că e mai traumatizant. După ce îi strângem, îi aducem aici, luăm fiecare câine și îi facem o descriere în caiet. Apoi colega noastră îi crotaliază și îi însemnează cu un creion special, non-toxic, pentru a ști proveniența pe zone”.
Munca echipei de teren este departe de cea a hingherilor obișnuiți, cere suflet și pricepere în domeniu, fiindcă “nu lucrăm cu șuruburi”, spune Ovidiu Țurlea: “Pe teren trebuie știut dozajul pentru tranchilizare, pentru că acesta diferă atunci când câinele e bolnav; și trebuie să fii în domeniu”.

“Trebuie să-ți pese de ceea ce faci”

Echipa de la „Vier Pfoten” este formată din 9 oameni, cu tot cu șofer, dintre care 3 medici și 2 asistenți, toți foarte tineri, care lucrează de la 9 dimineața și până seara. În sala de operații special amenajată, pe cele două mese, medicii operau ieri animalele anesteziate. Nu e o priveliște pentru cei mai slabi de înger, însă i-ar putea sensibiliza pe cei care lovesc cu piciorul, fără milă, în maidanezii care le taie drumul prin cartier.
Dr. Cornel Stoenescu, medic veterinar și coordonatorul echipei, are “zeci de mii de sterilizări la activ”. “Îi anesteziem, apoi îi operăm, iar cei care sunt și bolnavi sunt și tratați. La masculi se face orhidectomie (castrare), iar la femele –ovariohisterectomie, o operație mai complicată, fiindcă trebuie să intri în cavitatea abdominală. Urmează tratamentul post-operator, care prevede și deparazitarea și vaccinarea antirabie, iar apoi li se pune un crotaliu albastru, asta numai la câini, pisicile nu se identifică în niciun fel”.
Dr. Stoenescu spune că operația în sine nu e, uneori, fără neajunsuri: “Pot apărea și probleme, începând de la anestezie, fiindcă întotdeauna există și un risc, unii pot să și moară. Dar la mine rata mortalității e sub unu la mie. Trebuie să-ți pese de ceea ce faci, totul vine din dedicație, fiindcă toți sunt abandonați și pripășiți pe unde apucă”.
După ce sunt sterilizați și urmăriți postoperatoriu, câinii sunt “returnați” în teritoriul de unde au fost luați, pe care-l cunosc și unde lumea îi cunoaște, ca să nu migreze în altă parte. Atunci când văd crotaliul din urechea maidanezului, trecătorii care nu prea iubesc câinii comunitari se simt mai în siguranță știind că au fost sterilizați: “Noi îi sterilizăm să nu se mai înmulțească, să nu se mai adune în haite cu ocazia

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: