Pentru sinistrații de la Țibeni

Primul Crăciun și Revelion în casele construite de Arhiepiscopie

Au văzut moartea cu ochii nu mai departe de anul trecut, când locuințele le-au fost dărâmate de apele învolburate ale Sucevei. Au simțit neputința atunci când natura dezlănțuită le-a distrus agoniseala, însă i-au mulțumit lui Dumnezeu că le-a cruțat viețile. Este vorba despre cele 20 de familii sinistrate din satul Țibeni, localitate puternic afectată de inundațiile petrecute în luna iulie 2008.

 

Sinistrații de la Țibeni au avut, spunem noi, un mare noroc. Imediat după necaz, la o săptămână, sub oblăduirea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, parohiile din județ s-au mobilizat și au ridicat, de la temelie la acoperiș, 20 de case. Țibeniul a devenit atunci, fără îndoială, capitala solidarității. Spunem aceasta pentru că necazul sinistraților din localitate i-a determinat pe sute de credincioși din întreg județul să vină zilnic, chiar și de la zeci și zeci de kilometri depărtare, pentru a ridica împreună cu preoții, în mod gratuit, alte locuințe în locul celor luate de ape.
În doar o lună de zile, cele 20 de familii au avut iar un acoperiș deasupra capului. Oamenii s-au mutat în noile locuințe, compuse, în mare parte, din două camere, un hol, o bucătărie și o baie.
Ajutorul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților nu s-a oprit însă „doar” la construcția caselor. Preoții s-au străduit să le și mobileze locuințele sinistraților. Așadar, victimele inundațiilor au primit de la Arhiepiscopie, printre altele, frigidere, aragazuri și televizoare.
Zilele trecute i-am vizitat pe o parte dintre cei care, în vara anului trecut au rămas fără un acoperiș deasupra capului. Am vrut să vedem cum au petrecut Crăciunul în casele construite de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

„Nu avem cuvinte să-i mulțumim Prea-Înaltului Pimen…”

Țibeniul din aceste zile nu mai seamănă deloc cu cel lăsat în urmă de furia apelor revărsate la sfârșitul lui iulie a anului trecut. Este acoperit de nea și nu există casă care să nu aibă în fereastră măcar un ornament de Crăciun. Pătrunși de spiritul sărbătorilor de iarnă, cei mai mulți dintre locuitorii satului și-au pus la ferestre beculețe și globulețe colorate.
Frumos decorată este și locuința familiei Huzdup, familie care are un acoperiș deasupra capului mulțumită Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Violeta și Veneamin Huzdup au doi copii; pe Bogdan, în vârstă de 13 ani, și pe Mario, mezinul casei, în vârstă de 2,5 ani. Când le-am bătut la poartă, Violeta Huz-dup ne-a spus că se grăbește să ajungă la Rădăuți, însă ne-a invitat în casă ca să discutăm cu soțul ei.
Locuința familiei Huzdup nu este spațioasă, însă este foarte cochetă și primitoare. Copiii au camera lor, de unde nu lipsesc cărțile cu povești, unde Tom și Jery, celebrele personaje de desene animate, se zăresc pe covorașele din încăpere. Pentru că tocmai a trecut Crăciunul, din camera micuților nu lipsește nici bradul împodobit cu globuri albastre. „A venit Moșul la noi. Mi-a adus o pistă pentru mașini. Nu știu pe unde a intrat în casă, că pe horn sigur nu încape, pentru că Moșul este mai gras”, ne-a spus plin de entuziasm Bogdan Huzdup.
Nu am citit bucuria doar în ochii copilașilor din această familie, ci și în cei ai părinților. Violeta și Veneamin Huzdup sunt foarte mulțumiți că au un acoperiș deasupra capului și nu mai au cuvinte să le mulțumească preoților Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. „Acum un an ne-a luat apa casa pe care eu și soția mea am construit-o. Am terminat-o în anul 1996, cu banii pe care i-am câștigat eu muncind pe un șantier al CFR-ului, iar soția la Loto și apoi la o fabrică de tricotaje. Suntem bucuroși că, după toate cele petrecute, nu stăm în containere, că avem casa noastră, pe care am mobilat-o și decorat-o acum de sărbători”, ne-a spus Veneamin Huzdup.
În gospodăria cu numărul 26 din satul Țibeni, locuiește familia Scarlat. Vasile Scarlat a fost cândva profesor de istorie și geografie, iar în urmă cu ceva ani s-a pensionat. Bărbatul a evitat să ne povestească cum a reușit să scape anul trecut din calea furiei apelor. „Am petrecut Crăciunul alături de copii și nepoți”, ne-a spus Vasile Scarlat. Fiul său, Gabriel, a ținut să le mulțumească preoților Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pentru că le-a ridicat o locuință părinților săi. „Nu avem cuvinte să-i mulțumim Prea-Înaltului Pimen pentru faptul că ne-a construit casa. Le dorim preoților multă sănătate, bucurie”, ne-a spus Gabriel, amintindu-și că vara trecută ÎPS Pimen a muncit cot la cot cu voluntarii pentru a construi casa părinților săi. „Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a venit și ne-a turnat temelia la casă”, susține fiul familiei Scarlat.
Astfel, la un an de la producerea inundațiilor, viața sinistraților din Țibeni a intrat în normalitate, în case noi, cu alte speranțe pentru viitor.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI