Zece (comentarii) pentru România

Luni seara, Ateneul Român s-a cutremurat, la propriu și la figurat, sub pașii celor mai mari personalități pe care le are țara, în cele mai diverse domenii. Vedete ale actoriei, jurnalismului, sportului, culturii, științei sau politicii s-au reunit într-un public select pentru a participa la gala premiilor „Zece pentru România”, aflată în acest an la cea de a V-a ediție. Laureații fiind deja cunoscuți, nu ne mai rămâne decât să comentăm cum se vede din provincie această deja tradițională sărbătoare a elitelor.

 

Nota dominantă o dă sentimentul că există nu zece, dar cel puțin două Românii, care judecă total diferit. Probabil că și inițiatorii acestei gale s-au convins deja că sondajele de opinie, în baza cărora au fost făcute clasamentele pe fiecare domeniu, diferă frapant de părerile cunoscătorilor. Cu alte cuvinte, demonstrează, dacă mai era nevoie, că poporul are alte gusturi, alte criterii de apreciere, uneori total diferite de cele scontate, greșind cu știință ori fără știință. Ca urmare, s-a hotărât acordarea unor premii de excelență unor personalități cu mari merite, pentru a mai drege nițel busuiocul turtit de vrerea străzii. Personal mi s-a părut nefiresc să o văd pe Andra, care are avantajul tinereții, situându-se pe primul loc la secțiunea „Interpreți vocali”, surclasând artiști de valoare, nume mari cum ar fi Sofia Vicoveanca sau Nicolae Furdui Iancu.
Premiul de excelență oferit lui Ivan Patzaichin pentru întreaga sa activitate a fost însoțit de o superbă și delicioasă replică a celebrului canotor, demonstrând că valoarea adevărată strălucește și când pare acoperită de colbul cotidian: „Să ne fie criza ușoară!”, un fel de răspuns decent la celebrul „Să trăiți bine”.
Cuvântul de laudă adresat de Ilie Năstase lui Octavian Belu, alt merituos laureat al unui premiu de excelență, s-a înșurubat către o anumită parte a românilor. Îndrăgitul tenismen i-a invitat pe cei vizați să mai renunțe la somnifere, făcând aluzie că România are nevoie de minți treze. Să continuăm deci să ne intonăm cu patos imnul național, oriunde am fi.
La categoria „Actori”, putem fi de acord că este greu să facem un clasament, nu din lipsă de obiectivitate, ci din cauză că avem mulți actori valoroși care ar merita oricând laurii. Românii l-au ales pentru a patra oară pe Florin Piersic, vrăjitorul cu tâlc, ce intră serios în sufletul oricui, doar cu o glumă. Deși înzestrat cu un larg simț al umorului, Mărgelatu nu a putut gusta nefericita și timida glumă a Melaniei Medeleanu, moderatoarea galei, care, înainte de a-i ceda microfonul, făcând aluzie la pofta de sublimă pălăvrăgeală a maestrului, l-a întrebat când ar fi bine să se întoarcă pe scenă.
Aflată în primele rânduri din fața scenei, Olga Tudorache, azi o venerabilă doamnă, a fost omagiată de Florin Piersic care s-a oferit să-i cedeze marii actrițe premiul său. A fost poate o premoniție, deoarece consacrata tragediană a primit un foarte meritat premiu de excelență.
Românilor nu le mai iese fotbalul din cap, la fel cum nici de la praznicul politicii nu-i mai poate nimeni întoarce. Pe primele două locuri de la secțiunea „Sportivi” au fost nominalizați Adrian Mutu și Cristian Chivu, chiar dacă în acest an România a triumfat, aflându-se pe primele pagini ale jurnalelor de pe întreg mapamondul, prin Lucian Bute la box și Marian Drăgulescu la gimnastică. La citirea clasamentului nu am putut scăpa privirea tristă a lui Bute, aflat undeva în sala de festivități. Noroc că organizatorii galei au sesizat gafa electoratului și i-au premiat pe drept pe cei doi campioni, care au muncit din greu să aducă prestigiu țării lor.
Emoționant a fost momentul înmânării unui alt trofeu de excelență eminentului chirurg neurolog și totodată academician Leon Dănilă. Pentru cine a vrut să observe modestia ca mod de manifestare a unei asemenea somități momentul a fost optim atunci când a recitat rugăciunea sa către Dumnezeu: „Domnului putere i-am cerut și mi-a dat greutăți, să le înfrunt; I-am cerut înțelepciune și mi-a dat probleme pe care să le rezolv; …I-am cerut iubire și mi-a trimis oameni în suferință, Nu mi-a dat nimic, mi-a dat ce aveam nevoie! Ruga mi-a fost ascultată”. Mă întreb câți români l-ar fi votat pe domnul Leon Dănilă și câți știau că domnia sa există în România?
Categoria „Jurnaliști” a dezvăluit că pentru poporul român cel mai bun jurnalist este Mircea Badea, care i-a devansat și în acest an pe Hurezeanu, pe Cristoiu, pe Cristian Tudor Popescu, pe Andrea Esca și alții la fel de titrați. Personal nu agreez stilul lui Mircea Badea, care totuși a reușit să-și apropie un public special prin limbajul său împestrițat și atitudinea călduț-sfidătoare ce pare foarte populară și la modă. Îl respect însă pentru că a fost onest și nu s-a prezentat să-și ridice trofeul, comunicând organizatorilor că el nu se consideră jurnalist. Jos pălăria, domnule Mircea Badea!; dacă ar face toți ca dumneata, am ajunge departe.
Cât despre categoria „Politicieni”, prefer să nu mai comentez nimic. A spus tot ce era de spus Ilie Năstase, când l-a elogiat pe Octavian Belu. Gala „Zece pentru România” a spus, la rândul ei, ce era de spus despre gusturile și judecata românilor. Vox populi, vox dei!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: