Regele și omul roșu

Așteptăm cu emoție și pioșenie marea sărbătoare a Nașterii celei după trup a Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru IisusHristos.
Dar, chiar de n-om mai fi prichindei, îl așteptăm totodată pe Moș Crăciun (la 20 de ani după ce unii dintre noi s-au despărțit de Moș Gerilă) cel cu desaga plină. Costumat în roșu, neobosit și jovial, coborând dintr-o sanie trasă de reni. De unde vine Moșul? S-ar părea că puțini se mai întreabă (dacă se mai întreabă). Presa și publicitatea l-au impus cu imagini din ce în ce mai apropiate de cea de astăzi! Un pastor american, în 1923, publicând un poem în „The Sentinel” din New York (pe vremea aceea, ziarele și, mai ales, cititorii lor nu se temeau de poeme!) despre Sf. Nicolae/ Moș Nicolae, îl întruchipa (anterior, el era perceput ca nevăzut vizitator nocturn, care împărțea copiilor, după fapte și purtări, dulciuri sau nuiele) și-l zugrăvea drept un bătrânel simpatic, glumeț și durduliu, coborând cu cadouri dintr-o sanie trasă de reni.

 

L.D. Clement

Poemul avea să fie publicat în anii următori și de alte cotidiene din SUA, apoi tradus și publicat în lumea largă. În 1860, ilustratorul unui alt ziar american îl îmbrăca în strai roșu și-i încingea brâul; ba chiar încerca să-i potrivească o poveste, găsindu-i însă doar domiciliu: Polul Nord! De povestea întreagă (cam cum o știm azi) s-a ocupat, un an mai târziu, scriitorul George P. Webster. Și poate că moșul în roșu n-ar fi devenit atât de cunoscut astfel și peste tot dacă, în 1931, un desenator din echipa de publicitari ai companiei Coca-Cola, iar apoi 35 de ani de insistente campanii de marketing, nu l-ar fi impus așa cum îl știm și îl așteptăm: o-ho-ho, jovial, obez, de o dărnicie zgomotoasă și exhibiționistă. Cum va fi moșul roșu mâine? Nu știm. Lumea e-n mișcare…
Dar și mâine, și poimâine vom aștepta cu uimire și recunoștință sărbătoarea clipei când Dumnezeu S-a întrupat, „chip de rob luând”, întru mântuirea noastră…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: