Dr. Valerian Morariu, despre vaccinarea împotriva gripei noi:

„A te vaccina nu înseamnă numai o atitudine rațională față de sănătate, ci și o răspundere față de cei din jur”

Deși numărul cazurilor de gripă porcină crește simțitor de la o zi la alta, survenind inclusiv și decese, lumea continuă să fie reticentă față de vaccinarea împotriva virusului AH1N1 care a început în teritoriu în instituțiile din „prima linie”.
Spaima față de vaccin persistă și a fost alimentată de opinii mai mult sau mai puțin avizate, potrivit cărora vaccinul respectiv ar conține substanțe foarte periculoase pentru organism, precum mercurul din Thiomersal. Reticență la vaccinare a existat și printre cadrele medicale sucevene, mai ales asistente: unele l-au refuzat pur și simplu, pe motiv că vaccinul nou a fost testat prea rapid, altele nu s-au vaccinat fiindcă nu au lucrat în tura respectivă, iar unele au amânat fiindcă au fost răcite și nu este recomandată vaccinarea când organismul se află în “depresie imunitară”, spune șeful Compartimentului de Prevenire și Control al Bolilor Transmisibile, de la Direcția de Sănătate Publică Suceava, dr. Valerian Morariu. El informează că Thiomersalul, despre care se vorbește atât că ar fi periculos pentru organismul uman, conține o cantitate infimă de mercur, iar ca să fie periculos mercurul trebuie să fie ingerat în cantități mai mari.

 

Dr. Valerian Morariu

“Vaccinul a fost testat și nu este periculos”

“Există o mare reticență față de vaccinul împotriva virusului nou, care nu este periculos, are aceeași compoziție ca și vaccinul obișnuit. El a fost testat, iar metoda de testare este standard și ține de normele Organizației Mondiale a Sănătății. S-a făcut după același tipic ca la celelalte vaccinuri: se testează reacțiile adverse și răspunsul imun al organismului. Există o testare prevaccinare și una post-vaccinare. Tulpina vaccinului a fost stabilită de OMS și a fost cultivată pe diferite medii; la Institutul Cantacuzino, de pildă, s-a cultivat pe ou. Din cultură este izolat virusul, apoi omorât și fragmentat și se introduce în vaccin. Urmează testarea pe voluntari. Vaccinul împotriva virusului AH1N1 a fost testat și el tot așa, iar rezultatele arată că prezintă siguranță. Ca la orice vaccin, există un sistem de urmărire a reacțiilor adverse. De altfel, la toate vaccinurile pot apărea astfel de reacții și după perioade mari de timp. Vaccinul anti-AH1N1 are același nivel de siguranță ca și vaccinul sezonier, nu există nicio deosebire în ce privește linia de producție, singura deosebire e tulpina virală”, ne-a declarat ieri dr. Morariu. El a adăugat că nu înțelege această reticență la vaccinare, considerând că atitudinea antivaccinare “favorizează selecția naturală”. “Trebuie știut că vaccinarea creează zone de rezistență în transmiterea virusului, omul nu mai poate transmite virusul, se blochează căile de transmitere. A te vaccina nu e numai o atitudine rațională față de sănătate, ci și o răspundere față de cei din jur”.
În paralel cu vaccinarea împotriva gripei porcine, are loc și cea împotriva gripei obișnuite, iar dr. Valerian Morariu spune că cei care se vaccinează împotriva virusului acestei din urmă gripe “pot fi parțial protejați” în fața virusului nou: “Sunt situații în care apare imunitatea încrucișată la oamenii care au fost vaccinați cu vaccinul de sezon, oameni care au trecut prin mai multe epidemii de gripă, cărora imunitatea obținută prin germeni le asigură o rezistență parțială și pentru alți germeni. Ei pot să facă o formă ușoară a bolii, dar nu se poate conta totuși pe asta, pentru că există, acum, după cum se vede, o explozie de infecții respiratorii și de gripă. Ideea este că, dacă există vaccinare, avem puține cazuri de îmbolnăvire în general, avem mai puține cazuri severe și mai puțini morți, în special, și asta ține de organism. Dacă lumea ar fi fost mai conștientă și ar respecta toate măsurile de prevenire, n-ar fi fost atâtea cazuri”, a mai precizat dr. Morariu.
Un exemplu de inconștiență dat de interlocutorul nostru este faptul că unii pacienți care se prezintă la Compartimentul de Boli Infecțioase de la Spitalul Județean Suceava refuză să se interneze, deși au această recomandare fiind suspecți de gripă nouă!

Nivelul creșterii numărului cazurilor de viroze este “peste așteptări”

Cifrele prezentate de Direcția de Sănătate Publică pentru săptămâna 23-29 noiembrie arată o creștere cu 2,5% a numărului de răceli și viroze față de aceeași perioadă a anului precedent. La infecții acute ale căilor respiratorii superioare s-au înregistrat 5198 cazuri, cu 20% mai multe ca în săptămâna precedentă, iar cu același procent a crescut și numărul cazurilor de gripă.
“Este o creștere așteptată, nivelul de creștere este însă peste așteptări; dar, având în vedere tipul de virus care circulă, creșterea e normală, pentru că marea majoritate a oamenilor sunt sensibili la acest virus de gripă nouă. Sper ca închiderea școlilor în vacanță să reducă numărul cazurilor, fiindcă elevii reprezintă un releu de transmitere a virusului în populație”, a mai spus dr. Valerian Morariu.
Teoretic, vaccinarea împotriva gripei noi ar trebui să înceapă și în școli, vaccinarea elevilor fiind cea care urmează după cea a personalului din spitale și instituții, al armatei și al poliției. Vor fi vaccinați numai elevii peste 16 ani, întrucât vaccinul nu a fost testat pe copii.
La cabinetul medical al Colegiului Național “Mihai Eminescu”, vaccinarea va începe săptămâna viitoare, ne-a spus medicul școlar Cornel Cervinschi: “N-am luat încă dozele de vaccin, pentru că vaccinul Cantgrip se face la cei peste 16 ani, nefiind testat pe copii, și am de făcut o estimare a elevilor, voi începe de luni”.
Dr. Cervinschi mai spune că și el s-a vaccinat împotriva gripei noi și că “n-am nicio reacție adversă”. Despre presupusul pericol pe care-l prezintă vaccinul, el a declarat: “Pe termen lung nu cred că există pericol, pentru că periculoși pot fi doar excipienții care se folosesc la vaccin, dar care se elimină imediat din organism. Pe mine mă doare că medicii colegi au făcut 6 ani de facultate și nu recunosc beneficiile vaccinării”.
Ultimele date prezentate de minister arată că la Suceava au mai fost confirmate 2 cazuri de gripă porcină, iar la nivelul țării, 109, fiind înregistrare încă două decese pe plan național. În total, numărul cazurilor confirmate în România a ajuns la 3660, fiind 8 decese în total, din care 3 în județul Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: