Proiectul pilot „Alternative Comunitare de Asistență Psihiatrică” de la Câmpulung Moldovenesc

Un pas înainte și un model pentru asistența comunitară psihiatrică

Proiectul pilot „Alternative Comunitare de Asistență Psihiatrică”, desfășurat de Fundația caritabilă „Orizonturi”, în parteneriat cu Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc și Centrul de Sănătate Mintală din aceeași localitate, a ajuns la final, iar rezultatele lui se consideră că oferă acum un model în ce privește serviciile de asistență comunitară psihiatrică din întreaga țară.

 

„Asistența comunitară psihiatrică e un deziderat important în reforma de sănătate mintală, iar noi venim cu un model în care demonstrăm că se poate face. Rezultatele sunt neașteptate și pentru noi, prin faptul că foarte multe autorități locale s-au implicat. Este vorba de 12 primării din zona Câmpulung, iar implicarea lor nu a fost formală, ci eficientă, și a contribuit la creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități psihice. Noi vom continua acest proiect din dorința acestora de a-l continua”, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, medicul psihiatru Alexandru Paziuc, managerul de proiect.
Primăriile care s-au implicat în proiect sunt cele din Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Frasin, Vama, Pojorâta, Sadova, Moldovița, Stulpicani, Ostra, Fundu Moldovei, Breaza și Moldova Sulița.
Prin proiect s-a constituit o echipa mobilă alcătuită din persoane de profesii diferite, care au oferit unor persoane cu dizabilități selectate anumite servicii. Circa 100 de persoane cu probleme psihice au fost selectate pentru asistență medico-socială mobilă, cu acordul lor și pe baza unui contract încheiat cu fiecare în parte. Pachetul servicii oferite a cuprins, pe lângă cele de sprijin medical, și servicii pentru dezvoltarea unor abilități de trai independent (menținerea igienei personale, activități gospodărești și îngrijirea locuinței, cumpărături și administrarea veniturilor), servicii recreative și structurarea activităților de timp liber ș.a.

„Noi am învățat că beneficiarii acestor servicii nu sunt periculoși”

„Am furnizat servicii la domiciliul pacienților sau aproape de ei, în parc și alte locuri, am reușit să ținem permanent legătura cu ei. Echipa noastră se deplasează la pacient, identifică problemele și soluțiile și încercăm să influențăm modul de viață al pacientului. Este o echipă mobilă multidisciplinară, pentru că e nevoie de profesii diferite, de asistenți sociali, psihologi, medici, ergoterapeuți; am cooptat chiar și beneficiari care au vrut să se implice. Noi am învățat că beneficiarii acestor servicii nu sunt periculoși. Atâta timp cât avem o relație bună și bazată pe încredere și le-am respectat demnitatea și drepturile de om, lucrurile au mers fără probleme”, a precizat coordonatorul proiectului, Ovidiu Mărginean. El a accentuat că echipa are rolul important de a ajuta pacienții cărora le oferă servicii să reziste în situațiile de stres, fiindu-le alături: „S-a intervenit asupra stresorilor, reușind astfel să stabilizeze pacienții. Dacă eu îi stabilizez o perioadă și îi trimit acasă, există posibilitatea de a se decompensa în condițiile existenței unor stresori, care nu depind de medici și de spital, fiindcă acasă ei sunt puși poate la tăiat lemne, la făcut curat, plătesc cheltuielile sau au discuții cu vecinii. Ei se lovesc de acești factori care, pe fondul vulnerabilității lor, le declanșează boala și se întorc la spital sau la centrul de sănătate mintală. Chiar dacă nu am putut modifica o serie de stresori, dacă am fost alături de ei, am reușit să-i stabilizăm”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: