Unicat în țară

Suceava poate sări în ajutorul copiilor în dificultate cu patru echipe mobile

După Suceava, alte trei echipe de asistenți sociali, kinetoterapeuți, logopezi și psihologi funcționează la Fălticeni, Gura Humorului și Siret > Primesc ajutor câte 105 copii pe zonă, dar fac „școală” și adulții care-i au în grijă

315 copii cu dizabilități, cu părinți plecați în străinătate și lăsați în grija străinilor sau cu părinte unic, dar și acesta plecat că muncească peste hotare, vor împinge cu siguranță mai ușor „căruța vieții” cu ajutorul echipelor mobile aparținând Direcției Generale de Protecție a Copilului Suceava.

 

Ieri, colectivul de implementare (manager – Adina Tărăboanță, asistent financiar – Liviana Enea, psiholog – Cecilia Tănasă, asistent social – Cristian Popinciuc) a finalizat oficial Proiectul Phare 2006 „Transfer competențe, formare abilități – Extindere echipă mobilă”, considerat unul dintre cele mai complexe și mai de impact realizări ale aparatului sucevean de protecție socială.
Județul Suceava a devenit astfel singurul din țară în care se acționează amplu pentru copiii aflați în dificultate, cu ajutorul a patru echipe mobile.
După înființarea primei echipe mobile, în municipiul Suceava, implementarea proiectului a făcut posibilă înființarea altor trei echipe mobile la Fălticeni, Gura Humorului și Siret (aici, în parteneriat cu Spitalul de Neuropsihiatrie).
Cei 315 copii în dificultate, cu vârste între 0-18 ani, au fost selectați dintre cei cu dizabilități, în funcție de gravitatea diagnosticului, iar cei cu părinți plecați, în funcție de gravitatea situației în care se află fiecare.

Din întuneric spre lumină

Echipele mobile lucrează cu copii din luna mai 2009 și au obținut deja rezultate considerate uimitoare.
Este cazul gemenelor Alexia și Florentina, de 3 ani și jumătate, născute cu tetrapareză spastică, retard psihomotor și distrofie gradul 1. Când au fost preluate de specialiștii echipei mobile, fetițele erau inerte, nu comunicau în niciun fel. Respirau și atât, trăind într-o lume doar a lor. S-a lucrat intens și cu înverșunare, atât cu mintea, cât și cu trupul amorf al celor două copile.
De anul trecut, întunericul a început a se sparge din jurul celor două micuțe, ajutorul specializat făcând ca, astăzi, Alexia și Florentina să aibă lumină în priviri, să se poată exprima, să aibă dorințe, să pronunțe cuvinte, să poată sta cu sprijin pe piciorușe, să apuce cu mâinile obiecte.
În paralel cu revenirea la viață a fetelor, lângă specialiști, mama și bunica au primit ajutorul dorit prin acest proiect. Zi după zi li s-au transferat niște competențe”, ele învățând ce au de făcut cu cei doi copii cu handicap.

Copilul nimănui

Un alt copil în dificultate preluat de una dintre echipele mobile este o fetiță de 5 ani. Maică-sa a adus-o pe lume în urma unei relații pasagere, astfel că micuța nu are tată. Dar și mamă are doar în acte, pentru că aceasta a plecat cu un alt bărbat, un cetățean cipriot, și a lăsat-o în grija bunicilor când avea doar un an. De atunci, nimeni nu mai știe nimic de ea. Sărăcia i-a împins pe bunici să plece la muncă în Italia, astfel că micuța a rămas în grija străbunicilor.
Preluat de echipa mobilă, copilul arăta bine numai de dinafară, psihic ea fiind profund afectată. Fără suport afectiv, fetița stătea singură, era timidă, anxioasă, insuficient dezvoltată cognitiv. Lucrul specialiștilor cu acest copil a dat rezultate. După câteva luni de terapie, copilul a „înviat”, starea de spirit a fetiței fiind mult îmbunătățită. Echipa mobilă a facilitat o mai deasă și mai bună comunicare a fetiței cu bunicii ei din Italia. În curând, fetița nu va mai fi a nimănui, DGASPC demarând și procedurile de adopție de către bunici.

Câte 105 copii pentru fiecare nouă echipă mobilă

Pe lângă exemplele prezentate, zeci de alte cazuri similare sau complet deosebite ale unor copii care suferă de handicapuri grave sau care cresc fără părinți constituie munca specialiștilor echipelor mobile din Fălticeni, Gura Humorului și Siret.
Fiecare dintre aceste echipe au în componență doi asistenți sociali, un kinetoterapeut, un logoped și un psiholog care vor lucra la centru, dar se vor și deplasa, în funcție de nevoile fiecărui beneficiar, la domiciliu. Mobilitatea echipelor este asigurată și de mașini cu dotări speciale (în cazul transportului copiilor în cărucioare), de alte echipamente ce permit intervenții la domiciliul beneficiarilor.
Echipele vor asigura servicii de specialitate pentru 105 copii și fiecare va primi, în funcție de nevoi, cel puțin două vizite pe lună. Acest serviciu îi are în vedere și pe cei mari, care, până de curând, habar nu aveau ce au de făcut în situații de dificultate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: