La un pumn distanță de tragedie

„Dacă mă duc la poliție și scot la lumină toată mizeria din casa noastră, tot eu pierd”, este părerea celor mai multe femei, victime ale violenței domestice > În 11 luni, s-au petrecut în județ, pe fondul scandalurilor în familie, 3 omoruri, un viol, două vătămări grave și 78 de loviri și alte violențe > Fără plângere oficială, polițiștii pot interveni doar când victima e la un pas să-și dea duhul

Ne-am întâlnit în diverse cercuri, la diverse evenimente. El, un bărbat bine, mereu cu gura mare, abordând permanent o mi-nă autoritară, zeflemitor și „pontagiu” cu glumițe cam de prost gust.

 

Ea – fină, discretă, reținută în vorbe, agitată, căutându-și mereu ceva de făcut, conversând măsurat cu lumea, mereu însă cu ochii după bărbat-su să vadă unde este, ce face. În ansamblu nu sunt o pereche neplăcută, fiind accesibili, dar într-o notă oarecum regizată, ce te face să simți că orice tentativă în plus de apropiere s-ar lovi de o barieră dincolo de care n-ai putea trece.
În urmă cu ceva vreme am primit vestea, confirmată apoi fără dubiu, că acasă el „face legea”. La diferite intervale, după ce trage la măsea, bărbatul își exersează temperamentul coleric pe nevastă-sa, folosind violența fizică și verbală până la limite periculoase. Uneori cad victime ale scandalurilor și loviturilor și cei trei copii ai lor, niciunul trecut de 15 ani.
O dată, doar o singură dată, sătulă de bătăi, de prea vechi și dese episoade de violență domestică, femeia a îndrăznit să povestească unei prietene ce i se întâmplă. În ciuda sfaturilor primite însă, ea n-a mers niciodată mai departe pentru a putea ieși din coșmar, nu a făcut apel la autorități, nu a reclamat la poliție violențele pe care le îndură. „Mi-e rușine s-o fac. Prieteni ne văd ca pe o pereche normală. Dacă mă duc la poliție și scot la lumină toată mizeria din casa noastră, tot eu pierd, pentru că s-ar putea să mă bată după aceea de nu mă mai scol de jos. Mi e milă și de copii, pentru că se repede și la ei. Și dacă îl reclam, unde să mă duc, cum scap de el? N-am pe nimeni să mă primească cu copiii, dar și de-aș avea, ăsta vine după mine și mă zvântă în bătaie. Poate o să se potolească în timp, pentru că și acum are perioade când nu se înfurie, când spune că îi pare rău că m-a bătut și își cere iertare. Poate o să se potolească…”, rămâne speranța femeii.

Suferințe mute, în spatele ușilor închise

Cunoștința mea este o victimă resemnată a violenței domestice și asemenea ei judecă sute de femei, sute de alte persoane care stau și rabdă abuzuri de orice fel din partea soțului a altor membri ai familiei. Toți încearcă zilnic suferințe mute, măcinate în spatele ușilor închise și terminate, uneori, din nefericire, cu mutilări pe viață sau chiar pierderi de vieți.
Statul român are legislație prind violența domestică, are arme pentru pedepsirea ei și instrumente de prevenire a acestor fapte. Treburile însă nu sunt atât de simple pe cât ar trebui să fie. Majoritatea bătăilor și suferințelor îndurate de femei din cauza celor cu care conviețuiesc nu ajung să se afle niciodată pentru că, de rușine, de teamă, din neputință, ele nu au curajul să reclame, iar autoritățile nu pot interveni și lua măsuri.
„75% dintre femeile abuzate refuză să facă publică drama lor. Preferă să tacă, să îndure și să spere că abuzurile vor înceta. Statistica spune că pentru fiecare caz raportat sau descoperit (la spital, de exemplu), există alte trei cazuri de violență asupra femeii, care rămân necunoscute celor care ar fi capabili să intervină”, a declarat subinspector Ileana Iacob, șefa Compartimentului de analiză și prevenire a criminalității din cadrul IPJ Suceava.

Numărul cazurilor de violență în familie crește alarmant

Ziua de 25 noiembrie a fost decisă ca fiind Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeii. La marcarea specială a acestei zile au contribuit cu siguranță și statisticile nefericite pe această temă ale României. Agenția Națională pentru Protecția Familiei a informat că numărul cazurilor de violență în familiile din țara noastră a crescut într-un ritm alarmant. Dacă în 2004 erau înregistrate 8.104 cazuri de violență domestică, numărul lor a ajuns în 2008 la 11.534. În primul semestru din 2009, erau deja în evidențe nu mai puțin de 6.386 de cazuri. Și vorbim aici doar despre cazuri reclamate, care au ieșit la lumină.
În ultimii doi ani, județul Suceava se menține constant la acest capitol. Incluzând în statistică actele de violență petre-cute împotriva femeilor (cele mai multe), dar și împotriva copiilor și chiar a bărbaților, în aproape 11 luni câte au trecut de la începutul acestui an, polițiștii au primit spre cercetare 78 de cazuri de loviri și alte violențe între membrii familiei și două vătămări corporale grave. Consumul de alcool a stat la baza majorității acestor fapte, ce au degenerat de câteva ori în altele mult mai grave. Trei omoruri și un viol au fost înregistrate în județul Suceava în cele 11 luni trecute, pe fondul acelorași violențe între rude.
Anul 2009 a debutat nefericit, cu un caz în care un sugar a fost omorât la Coșna de propria mamă care, după ce a dat pe gât o sticlă de votcă și pe fondul unui conflict cu concubinul ei, l-a trântit pe micuț cu capul de marginea patului. A urmat un caz la Vulturești, unde bărbatul și-a strangulat nevasta, apoi cel de la Cacica în care, tot pe fondul consumului de alcool, o fiică și-a înjunghiat mortal tatăl. La Frasin, un unchi recidivist, fără loc de muncă și cu mințile înotând în rachiu, și-a violat prin amenințare nepotul minor.
Cap la cap, numărul faptelor de violență în familiile sucevene n-a crescut semnificativ față de anul trecut, dar nici nu se împuținează.

Profilul „stăpânului”

Femeile rămân, totuși, principalele victime ale violențelor din propria casă. Subinspector Ileana Iacob, psiholog de meserie, ne-a făcut portretul „stăpânului”, al bărbatului ce-și bate nevasta, folosind în egală măsură și tortura psihică, cea care dă practic semnalul că, mai devreme sau mai târziu, acesta va ridica și pumnul asupra femeii.
„În primul rând este un manipulator, care își impune punctul de vedere chiar dacă nu are dreptate. Își rupe partenera de familia ei, nu socializează, nu are prieteni, evită contactul cu lumea exterioară. Critică prietenii și familia soției, acesta fiind un mod de a evita ca cineva să vadă sau să înțeleagă ce se petrece în familia lui. Izolându-și soția (femeile agresate nu au prieteni, au relații superficiale cu familia), reduce riscurile ca aceasta să poată spune ce pățește. Este în general lipsit de abilitați, este superficial, își construiește greu o carieră, este nemulțumit de viața și realizările lui profesionale. Abuzul fizic este mereu asociat cu abuzul psihologic – folosirea amenințărilor și a unor comportamente care produc teamă. Bărbatul țipă sau tace zile întregi, refuzând orice comunicare, atitudine tipică, de regulă, după o repriză de violență fizică (iar femeia preferă să nu vorbească, pentru a nu face loc unei noi serii de violențe)”, a enumerat psihologul câteva aspecte ale tabloului care conturează calvarul prin care trec femeile abuzate.

Dacă nu victima, atunci cine?

Femeile bătute și umilite de pretutindeni, nu numai cele dintr-un sat din marginile Bucovinei de exemplu, fac rar apel la lege, la sprijin, la protecția autorităților. Devin poate „leoaice” când le cad victime ale furiilor bărbatului și copiii. Dar nici atunci, de cele mai multe ori. Curajul de moment se topește ulterior și poliția ne comunică apoi nouă, ziariștilor, că „Femeia nu a depus reclamație”. Unul dintre motive ar fi că, deși victimă, tot ea este judecată și condamnată de societate, de rude, de vecini. De vecinii care preferă să nu se implice, chiar dacă țipetele unei femei bătute se aud disperate prin pereții apartamentelor. „Eram constant bătută. Scandalurile erau extrem de sonore, așa ca vecinii știau când o încasam. Am rămas mută când o vecină mi-a spus în dimineața de după un scandal ce s-a lăsat cu mulți pumni:

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: