Filiera secretă

În urmă cu câțiva ani, mă interesam, la un chioșc „clasic” de difuzare a presei, de o revistă literară. O aveau, dar era dosită. Și-am întrebat de ce n-o mai expun, cum se întâmplase ani de-a rândul.
Vânzătoarea, o doamnă de aproximativ 50 de ani, a avut bunăvoința să-mi răspundă cam așa: „Dacă ar avea o copertă mai atractivă…” (și mi-a indicat, spre deplină edificare, câteva reviste specializate, pentru domni și pentru doamne, de pe aproape fiecare surâzându-mi câte o așa-zisă vedetă, unele cam dezbrăcățele).

 

L.D. CLEMENT

Am admis că greu va fi ca realitatea să iasă dintre aceste tipare (și repere), însă nu mă așteptam ca ea să îndepărteze aproape cu totul revistele literare/culturale din calea publicului. După prăbușirea și ridicarea în coate și genunchi a distribuitorului național de presă, cu vreo două excepții, marea majoritate a tipăriturilor de cultură au fost izgonite din chioșcuri, ca niște gunoaie. S-ar părea că pe criterii de „eficiență” (altfel spus, pentru că nu câștigă cine știe ce de pe urma lor, nici nu se mai obosește cu ele), în condițiile în care aceeași firmă (sau suratele cu care lucrează) sunt de luni și ani datoare multor astfel de reviste. Alte firme de gen își arată neputința, codindu-se: ba că le-ar ieși prea puțin din afacere, ba că n-au cuprindere națională (nici măcar regională), ba că fac distribuție doar pe seama unor lanțuri comerciale (și, la drept vorbind, nici nu se cade să expui o revistă literară între verze, fiare de călcat și biscuiți). Așadar, perspectivele sunt sumbre. Cititorii de astfel de tipărituri, de bun seamă că puțini, par a fi condamnați de „economia de piață” (mai ales de păcatele ei) să rămână în clandestinitate și mai adâncă, „distribuindu-le” din unul în altul; la vedere, dar totodată în secret. Ca între cunoscători.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: