Cine ne scapă de micii infractori ?

Delincvența juvenilă este departe de a putea fi redusă în județul Suceava. Nici instrumentele legale de pedeapsă la comiterea infracțiunilor, nici serviciile specializate ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului pentru o eventuală reintegrare a micului delincvent nu au încă vigoarea și eficiența necesare pentru a băga mințile în cap minorilor care au luat-o razna și au trecut din grupul copiilor cuminți, în „tagma jefuitorilor”.

 

Delincvența juvenilă

Cel mai grav însă este faptul că, la ei acasă, copiii care au pornit deja pe drumul infracționalității, dar cuprinși poate de gândul îndreptării, nu au niciun sprijin. Să vrea să redevină copil cuminte, minorul cu comportament delincvent regăsește acasă aceeași familie destrămată, săracă, în care neglijarea, consumul de alcool și violența guvernează orice relație.

Legislația, blândă și bună

Delincvenții care nu au împlinit încă 14 ani nu au, conform legislației din România, răspundere penală. Altfel spus, pot sparge locuințe, pot băga mâna în buzunarele altora, pot da în cap, pot ucide, ei sunt considerați iresponsabili, părinții purtând răspunderea, doar civilă, a faptelor copiilor lor. Așa că, după ce sunt prinși și recunosc cu seninătate ce au făcut (știu foarte bine că nu pățesc nimic!), sunt doar „mustrați” de autorități și trimiși înapoi acasă sau, mai exact, înapoi în stradă. Nu se întâmplă mare lucru nici cu minorii delincvenți trecuți de 14 ani. Când comit fapte grave, pentru o eventuală urmărire penală e nevoie de o expertiză medicală ce stabilește dacă minorul a avut sau nu discernământ când a comis-o. Și, de obicei, cu foarte rare excepții, nu au. Se schimbă nițel treaba după ce minorul a împlinit 16 ani, când autoritățile pot lua măsuri legale împotriva lui. De asemenea, doar în cazul comiterii faptelor grave sau a unui număr prea mare de alte infracțiuni mai puțin grave, acesta poate fi „găzduit” până la majorat, la decizia judecătorilor, în unul dintre puținele centre de reeducare din țară. La 18 ani, iau drumul penitenciarului, dar și acolo în perimetre de detenție separate de cele ale infractorilor „bătrâni”.
E clar că, oricum am da-o, de faptele minore (dar aducătoare de pagube mari, ca furturile din locuințe, din mașini sau din buzunare, specialitățile delincvenților minori) nu ne scapă nimeni.
În 9 luni, 46 de fapte penale comise de copii sub 14 ani;

33 – de minori între 14 și 16 ani

Statistica Inspectoratului Județean de Poliție Suceava arată că în primele 9 luni ale acestui an, 46 de minori până în 14 ani au comis în județ 46 de fapte penale. 26 dintre ei mergeau încă la școală, ceilalți 20 părăsind-o deja.
Par mai puține decât în 2008 când, în tot anul, 75 de minori până în 14 ani s-au „ocupat” cu 86 de fapte penale. Câțiva dintre ei au crescut însă și sunt contabilizați, mai nou, la altă categorie de vârstă. Astfel că IJP Suceava are în evidențe alți 39 de minori cu vârste între 14 și 16 ani care au comis de la începutul anului 33 de infracțiuni. Ponderea o au în continuare furturile (25), dar deja au „apărut” și două violuri, 6 infracțiuni fiind de spețe amestecate.

Nu vă mai uitați la filme !

Filmele americane ne strică de cap! Vedem deseori în ele ce rol important poate juca asis-tentul social (acela prost plătit chiar și în Occident, dar dăruit 100% meseriei) în destinele unui copil infractor. E prins băitanul (sau fătuca) la furat, prizând vreun praf, bătându-se pe undeva sau făcând trotuarul uneia dintre străzile din New York, în biroul polițistului care-l anchetează apare aproape instantaneu și un reprezentat al protecției sociale care se zbate cu prețul liniștii personale ca minorul să nu ajungă după gratii. Circumstanțele găsite de lucrătorul social, recomandările pe care le dă în funcție de propria anchetă, cântăresc „ghiulea” în fața instanțelor pentru minori. Judecătorii înșiși se frământă câte un episod întreg până iau o decizie în legătură cu minorul adus în fața lor, ca nu cumva să-i strice copilului viitorul și să distrugă sămânța binelui ce încă se ascunde în el. În stilul binecunoscut al genului de erou promovat de filmele americane, situațiile sunt cu siguranță nițel exagerate, dar mecanismul poliție – serviciu social – instanță funcționează cu siguranță bine pus la punct în cazul minorilor care comit fapte penale. Colaborarea dintre Asistența Socială și Poliție, la noi, s-a desfășurat însă doar pe bază de bunăvoință. Asistenții sociali suceveni au fost chemați de Poliție doar să asiste la câte un „dialog” al polițiștilor cu micul infractor, aceștia încercând să mai stea de vorbă și cu părinții minorului; doar, doar pricep aceștia că trebuie să-l potolească pe „ăl mic”.
Să-l ducă undeva pe minorul delincvent era un act de curaj. Orice găzduire a acestuia în Centrul de primire-urgență se lăsa cu scandal, bătăi cu ceilalți copii de acolo și, în final, cu fuga de la centru. Până acum câteva zile însă, la atât se reducea în general aportul serviciilor de asistență socială sucevene.

Centrul de la Ostra un ajutor, dar infim

De la 1 octombrie, după cum v am mai informat, funcționează la Ostra Centrul rezidențial destinat copilului care prezintă comportament delincvent. Este un pas mic, mic de tot, dar singurul posibil până acum ca răspuns dat de DGASPC Suceava în fața fenomenului delincvenței juvenile din județ. Până acum – cu vorba, de acum – și cu fapta, Protecția Copilului Suceava încercă să întoarcă, măcar o parte dintre minorii cu deficiențe de comportament, fără răspundere penală, din drumul spre pușcărie, acolo unde pot ajunge la vârsta răspunderii penale. Primii 5 copii, cu vârste de până la 14 ani, proveniți doar din centrele de plasament din județ, sunt deja acolo, în grija asistenților sociali care încearcă să le corecteze apucăturile infracționale. Ei nu au comis fapte penale grave, dar au furat, au fugit în mod repetat din centre, s-au manifestat agresiv.
Treaba asistenților care lucrează în centrul de la Ostra este și aceea de a consilia zeci de copii din familii, care au deja un comportament predilect și de a face același lucru cu părinții care cer ajutor să-și poată îndrepta copii.
În regim de „găzduire”, acest centru nou înființat are o capacitate de doar 10 locuri, infim pentru numărul de minori delincvenți care dau de lucru poliției. Cei care au intrat deja acolo sunt, totuși, dintre copiii cu apucături penale relativ blânde, în timp ce zeci de minori nărăviți în comiterea de fapte penale sunt în continuare în stradă și nu vor răspunde pentru ele prea repede.
Chiar în cazul în care Poliția și Protecția Copilului ar recomanda internarea în centru a unuia dintre cei de mai sus, treaba s-ar dovedi de durată, pentru că doar judecătorul poate hotărî în acest caz. Cum la Suceava nu există tribunal pentru minori, ci doar judecători care se ocupă (și) de cauze cu minori, un dosar pentru găzduirea unui delincvent juvenil la Ostra ar putea fi aprobat în luni de zile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: