Datorită metodelor de contracepție, la Suceava

Chiuretajele sunt pe cale de dispariție

Asociația “Sf. Ioan cel Nou” dorește să înființeze la Spitalul Județean Suceava un cabinet de consiliere împotriva avortului, în ideea de a salva vieți omenești, dar și sufletele unor femei aflate în dificultate. Deocamdată, au fost stabiliți termenii unui acord între asociație și spital, urmând ca proiectul propriu-zis, adică realizarea cabinetului de consiliere, să prindă viață ulterior, administrativul spitalului fiind ocupat în prezent cu mai multe lucrări de reabilitare a unor secții și compartimente.

 

“Noi vrem să salvăm viața !”

Este de fapt un program de asistență socială, care are ca scop prevenirea avortului în rândul femeilor care apelează la serviciile medicilor din spital și a abandonului copiilor în spital. Femeile vor fi informate asupra tuturor consecințelor pe care le implică avortul, programul având și intenția de a dezvolta în rândul comunității locale un sentiment de solidaritate și întrajutorare a persoanelor bolnave internate în spital și un parteneriat între spital și asociație. La cabinet vor efectua consiliere, prin rotație, 3 psihologi ai asociației, special pregătiți în acest sens, iar discuțiile cu femeile respective sunt confidențiale.
“Cerințele sunt ca persoanele care vin să-și facă avort să treacă pe la consiliere. Pornim de la faptul că e păcat, fiindcă darul cel mai de preț oferit de Dumnezeu omului este viața. Un copil avortat e un copil ucis și noi vrem să salvăm viața”, ne-a spus părintele Vartolomeu, starețul mănăstirii.
Proiectul a fost gândit și pe mai departe, ca, în cazul unor femei aflate în dificultate, care nu au unde să locuiască, dar sunt convinse să nu avorteze, să li se asigure condiții de cazare o perioadă de timp, aceasta realizându-se în parteneriat cu Biserica Sf. Vineri, care ar pune la dispoziție spațiul.
Numai că ar fi o singură problemă, potrivit termenilor din acordul menționat, “orice persoană care solicită o întrerupere de sarcină trebuie să facă dovada consilierii, printr-un document emis de cabinetul de consiliere. Pentru aceasta “conducerea Spitalului Județean va emite o decizie prin care va institui obligativitatea existenței vizei cabinetului de consiliere pentru orice persoană care solicită o întrerupere, iar personalul medical nu va obstrucționa activitatea de consiliere”, scrie în contractul respectiv. Greu de aplicat atâta vreme cât nu există lege care să împiedice femeia să facă avort și s-o oblige să accepte consilierea, chiar și dintr-o intenție nobilă.

Doar 10 avorturi pe săptămână

Mai degrabă ar fi utile sfaturile părinților duhovnici la slujbele religioase, mai ales că numărul avorturilor a scăzut foarte mult în ultima vreme, iar înființarea unui astfel de cabinet se pare că n-ar mai fi chiar așa de imperioasă.
Șeful Secției Obstetrică Ginecologie de la Spitalul Județean Suceava, dr. Gheorghe Merticaru, ne-a precizat că “numărul avorturilor scade constant” în spital, datorită dezvoltării serviciilor de planning familial, a informării și promovării metodelor de contracepție. Astfel, săptămânal, dacă se înregistrează 10-12 avorturi, iar luni, de pildă, până la ora prânzului, a fost un singur avort la cerere. O altă cauză a scăderii solicitărilor la cabinetul din cadrul ambulatoriului de ginecologie din spital ar fi că foarte multe femei din județ sunt plecate la muncă în străinătate și “nu fac chiuretaj în România”. Cele care ajung totuși să facă avort sunt fete foarte tinere, “uitate de Dumnezeu”, care nu-și iau măsuri de precauție, dar cele mai multe întreruperi de sarcină sunt cele recomandate de medic, în cazul unor sarcini cu probleme, fiind vorba despre așa-numitul chiuretaj terapeutic. De asemenea, nu prea mai există nici cazuri de abandon în spital al unor nou-născuți.
Dr. Merticaru admite însă că ideea cabinetului de consiliere este bună: “Trebuia ca ei să vină să stabilim tehnic cum se poate realiza cabinetul. E o idee foarte bună, dar, practic, legea nu permite să obligăm femeia să accepte consilierea. Așteptăm să vină și să discutăm concret”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: