Purtarea de grijă

Într-o societate care funcționează normal, purtarea de grijă este aproape insesizabilă. Părinții poartă de grijă, cu toate problemele rezolvate în mod firesc, copiilor lor, copiii poartă de grijă, când le-a venit vremea, părinților lor, vecinii nu le prea poartă de grijă vecinilor lor, pentru că au cui purta de grijă, au treabă adică până peste cap ca să-i mai apese grija – înțelegeți ce fel de grijă – de alții, profesorii poartă de grijă elevilor, medicii, asistentele, surorile și infirmierele – bolnavilor, primarii – cetățenilor, președintele – românilor, și așa mai departe.

 

Dumitru TEODORESCU

Nu se prea scrie la ziare sau, mai nou, pe bloguri, despre acest soi de purtare de grijă. Pentru că este normală, și normalul a devenit nefiresc.
Într-o societate anormală, această atitudine umană suptă din țâța mamei și-a schimbat radical țintele. Nu-i port de grijă bunicii paralizate, pentru care alt neam, nu eu, plătește o infirmieră s-o hrănească, s-o spele, s-o schimbe etc., da-i port de grijă vecinului Vasile, care și-ar fi găsit ibovnică sau și-a cumpărat ”Mercedes”. Nu-i port de grijă nevestei, deși se cam aud vorbe, dar nu mai pot de grija nevestei primarului. Nu-mi port de grijă, nu-mi măsor lungul nasului, dar am un blog peste care sunt împărat și în care, fără să dau seamă nimănui, le port de grijă altora.
Purtarea de grijă s-a mutat astfel din bătătura mea, în piață. Și, ca orice lucru (că sentiment, atitudine umană pozitivă – nu este) precupețit, el rămâne apanajul exclusiv al precupeței (care a negociat ea un preț cu cineva, că doar nu ținem blogul pe gratis). Și demn de luat în seamă numai din această perspectivă.
Oricum, din cea creștină – nu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: