Expoziția „Culorile Europei” a lui Manfred Jacob Vogt

Pământul, cuprins într-o „tastatură cromatică”

În perspectivă, artistul anunță realizarea unui ciclu dedicat Bucovinei

În cadrul programului intitulat Ziua Regiunii Schwaben la Suceava, pictorul german Manfred Jacob Vogt prezintă, la Muzeul de Istorie, expoziția “Culorile Europei”, vernisajul fiind programat sâmbătă, la ora 16. Expoziția se anunță a fi inedită, întrucât culorile conțin chiar pigmenții din pământul țărilor prin care a trecut artistul.

 

Expoziția este, de fapt, o parte din proiectul cu același nume, în tablouri fiind cuprinse și culorile din steagurile țărilor, stemele regiunilor, ca “o tastatură cromatică”.
Artistul a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, că obișnuiește să recolteze mostre de pământ din fiecare loc în care merge, sunt inclusiv de la Suceava, declarându-se foarte “satisfăcut” de pigmenții găsiți în mostrele din pământul Sucevei. “Le voi lua în atelierul de la Roma și le voi prelucra, urmând să realizez un ciclu dedicat Bucovinei, din culorile de aici”. De asemenea, o parte din proiect va fi dedicat bisericilor din zona noastră, frescelor acestora, pe care le-a studiat cu atenție, descoperind “canoane nescrise”. “Am descoperit canoane, reguli valabile doar pentru aceste biserici, care nu se află între canoanele bisericilor bizantine, consemnate în tomuri, în special în portretele sfinților, care au o lumină din spate, și în scenele care zugrăvesc Nașterea lui Iisus”.
Expoziția cuprinde peste 30 de tablouri de dimensiuni diferite și 39 de fotografii după tablourile realizate de pictor înainte de a se dedica exclusiv artei abstracte (până atunci era preocupat de “figurativ spre abstract”). La Muzeul de Istorie, tablourile pictorului german vor putea fi admirate timp de două luni, după care expoziția va fi prezentată la Cernăuți.
Manfred Jacob Vogt s-a născut în 1947, în regiunea Schwaben, urmând Academia de Artă. Pictează de 30 de ani; a început cu portrete și peisaje. Încă din timpul facultății s-a dedicat și studiilor de istorie a artei, a tehnologiilor vechi și celor referitoare la fixarea și combinarea pigmenților.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: