Nu deranjați, ei sunt în concediu !

Este un titlu dat mai mult în glumă, nu în serios, întrucât toată lumea are dreptul legal la odihnă, chiar dacă este criză. E normal ca în această perioadă, în special, să găsești majoritatea instituțiilor aproape pustii, mă refer la cele cu activitate mai puțin… vitală. Dar cel mai mult suferă în perioada verii jurnaliștii, ale căror pixuri sunt nevoite să acționeze fără odihnă, indiferent de anotimp și de concedii. Pentru ei telefoanele surselor la care fac apel au un singur răspuns acum: “Sunteți în rețeaua…abonatul nu poate fi contactat…” În cel mai fericit caz, la unele instituții poți da la telefon peste o secretară care și-a programat concediul mai în toamnă: “E perioada concediilor, nu știu pe cine să vă dau”.

 

Litoral – 2009

“O clipă de răgaz” la IȘJ

Pentru IȘJ Suceava, sfârșitul lui iulie-începutul lui august este “o clipă de răgaz”, după agitația de la titularizare și înaintea ultimelor etape ale mișcării de personal, admiterii în liceu și a bacalaureatului, spune directorul economic Adriana Gușetu, singura din conducere aflată pe “baricade” ieri. Toți cei trei inspectori generali sunt în concediu, dar nu s-a întâmplat să lipsească toți odată din IȘJ mai mult de 2 zile, ne-a asigurat directoarea economică. În concediu sunt și inspectorii și restul personalului, la secretariat funcționând o singură persoană. De aceea și când suni acolo și robotul îți explică că trebuie să aștepți, dacă nu știi interiorul persoanei, tooot… aștepți, până ce pe fir nu se mai aude nici bâzâitul rețelei.
“În această perioadă e mai puțină activitate de mișcare de personal, dar de luni va fi aproape toată lumea la serviciu”, ne-a asigurat dna Gușetu. Nu-i bai, că nici școlile nu au treabă în această perioadă și nici elevii”. Dar cine ne mai dă nouă știrea ca o “cireașă de pe tort”, vorba dlui Monacu?!…
Cam 25% dintre salariații DSP Suceava (156 la număr) sunt plecați în concediu, dar activitatea instituției nu… suferă, ne-a asigurat șeful instituției, dr. Alexandru Lăzăreanu. “Se înlocuiesc unul pe altul, chiar și unde e vorba de omul și postul nu sunt probleme”, a spus el.

Zile fierbinți cu oameni puțini, la Ambulanță

La Serviciul Județean de Ambulanță, concediile de odihnă se dau în funcție de graficul stabilit anul trecut, numai că instituția are o altă problemă: cam 10 la sută dintre asistente (13 din 120), sunt în concediu de maternitate, îngrijire a copilului sau de risc maternal (sarcină cu probleme). În aceste condiții, deși ideal ar fi ca o tură să fie deservită de 7 asistenți, “niciodată nu sunt atâția pe tură, ci 3-5”, ne-a declarat directorul SJA, Daniel Martiniuc. “Sunt zile foarte fierbinți, când salvările trebuie să transporte pacienți de la Spitalul Județean sau de la domiciliu în centre universitare, sunt și foarte multe solicitări la cazuri și atunci chemăm oamenii de acasă și-i plătim la ore suplimentare”, ne-a precizat directorul SJA.

Urgențele nu țin cont de concedii

“Dl director e în concediu”, ne-a spus secretara de la Spitalul Județean Suceava, dar acolo secțiile lucrează la foc continuu, ca de obicei. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Tiberiu Brădățan, ne-a spus că planificarea concediilor de odihnă se face la începutul anului. “Fiecare medic-șef de secție face o etapizare a concediilor ca să nu fie descoperiți. Mai apar și elemente neprevăzute, boală sau deplasări obligatorii, când nu se poate respecta programarea. Dar în primul rând ne străduim să fie turele acoperite complet”. Dr. Brădățan spune că situația se schimbă la Unitatea Primire a Urgențelor, unde maximum doi medici pot pleca odată în concediu, având în vedere că în total sunt 7 urgentiști și 3 generaliști. De pildă, spune dr. Brădățan, în această perioadă un medic este în concediu de odihnă, iar unul în fără plată, și se lucrează destul de greu, mai ales că în ultima perioadă a crescut numărul prezentărilor la Urgențe. De altfel, UPU se confruntă de mai mult timp cu deficit de medici, la ultimul concurs fiind scoase 5 posturi, nefiind însă nicio solicitare, a spus purtătorul de cuvânt. În ce privește personalul mediu, “acolo e mai bine”, spune dr. Lăzăreanu: “În mod categoric la personalul mediu e mai bine, la fiecare tură pot pleca 1-2 asistenți în concediu și se fac redistribuiri. La noi, în general, e cam la limită acoperirea cu personal”.
Deși mai toată lumea e plecată în concediu, lucrurile nu stau pe loc. Doar acolo unde și unii din cei rămași la serviciu tot în concediu par… că sunt. Asta ne-a șoptit un șef care încă n-a plecat în concediu!…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI