Suceava

Ceremonial militar și religios de Ziua Imnului

Dacă, în decursul anilor, marile națiuni și-au păstrat cu sfințenie imnul de stat, așa cum au fost el fondat, în România, acesta s-a schimbat de 5 ori. Pe vremea principelui Carol, drept imn de stat a fost folosită melodia fără text „Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor”, pentru ca, mai târziu, poetul Vasile Alecsandri să scrie textul „Imnului regal român”.

 

A urmat „Deșteaptă-te române”, pe care, dacă îl fredonai după 1947, riscai să faci ani grei de pușcărie. „Zdrobite cătușe în urmă rămân”, pe versurile lui Aurel Baranga și pe muzica lui Matei Socor, a devenit, la un moment dat, noul imn al puterii comuniste, până la 20 august 1953, când, prin Decret al Marii Adunări Naționale, a fost adoptat ca imn de stat cântecul „Te slăvim Românie!”, pe versurile lui Eugen Frunză și Dan Deșliu, muzica – Matei Socor. După cum reiese din versuri („Înfrățit fi-va veșnic cu al nostru popor / Poporul sovietic eliberator”), imnul parcă a fost făcut să evidențieze marea prietenie cu fosta Uniune Sovietică. La 23 octombrie 1977, prin Legea nr. 33, a fost aprobată ca imn al Republicii Socialiste România, creația lui Ciprian Porumbescu „Trei culori”. Acest imn a rezistat până în 1990, când a fost legiferat noul imn de stat, „Deșteaptă-te române”, fiind vorba despre 4 strofe din cele 11 ale poeziei „Un răsunet” de Andrei Mureșanu (1816 –1863). Versurile au fost puse pe note de An-ton Pann, cântecul fiind cântat pentru prima dată la 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea. De aceea, în fiecare an, la 29 iulie se sărbătorește Ziua Imnului Național.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 și a Regulamentului onorurilor și ceremonialurilor militare, ieri, în întreg județul Suceava, Ziua Imnului a fost marcată prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative cu caracter evocator, consacrate istoriei patriei. În municipiul Suceava, începând cu ora 9, în Piața Tricolorului, de lângă Prefectură, s-a desfășurat un ceremonial militar, asigurat de comandantul Garnizoanei Suceava, cu participarea detașamentelor de onoare ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava și ale Inspectoratului de Jandarmi Județean. Manifestarea a fost precedată de o rugă și o închinare pentru poporul ro-mân, oficiate de un sobor de preoți. Au participat oficialități ale Prefecturii, Consiliului Județean, Primăriei Suceava, comenduirii Garnizoanei Suceava, reprezentanți ai unităților militare, ai veteranilor de război, cadre militare în rezervă și retragere, conducători de instituții publice, ziariști. Despre simbolistica Imnului Național al României au rostit alocuțiuni prefectul județului, Sorin Arcadie Popescu, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, și viceprimarul municipiului Suceava, Viorel Seredenciuc. În încheiere, garda de onoare și fanfara militară au defilat prin fața mulțimii și a oficialităților, prezentând onorul.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: