Coșmarul a 6 familii a luat sfârșit

Sinistrații din Brodina s-au mutat în noile case

În noaptea de 24 spre 25 iulie 2008, apele râului Suceava au ieșit din matcă și au măturat 6 gospodării din comuna Brodina. Altfel spus, atunci, 6 familii au rămas fără un acoperiș deasupra capului și cu teama în suflet că vor petrece iarna sub cerul liber. Dacă vă vine să credeți, acesta este doar începutul unei coșmar care a durat un an de zile. Rămași fără agoniseala de-o viață și neputincioși, sinistrații din Brodina au fost “cazați” la rude, vecini, prieteni. Oamenii au strigat după ajutor și l-au primit… puțin câte puțin. Primul pas în acest sens a fost făcut de Primăria Brodina, care le-a pus la dispoziție terenul pentru construirea de noi locuințe departe de apele furioase ale râului Suceava. Apoi, Guvernul României le-a alocat câte 100 milioane lei vechi pentru ca sinistrații să-și ridice casele la roșu. Fiind netencuite, neizolate, fără geamuri sau curent electric, cele 6 clădiri erau nelocuibile. Bașca faptul că beneficiarii nu aveau bani să continue lucrările. Din fericire au căpătat, pe de-o parte, sprijinul Consiliului Județean Suceava, și, pe de altă parte, ajutorul unor oameni cu suflet mare, precum Mircea Dinescu, care le-au donat bani și autotrenuri încărcate cu materiale de construcții.

 

Sinistrații din Brodina s-au mutat în noile case

Ieri, la exact un an de la producerea dezas-trului, coșmarul sinistraților din comuna Bro-dina a luat sfârșit. Cele 6 familii s-au mutat în noile locuințe, care sunt parțial mobilate. Casele sunt construite într-o zonă mirifică și la distanțe destul de mici una de cealaltă. Beneficiarii și-au pus ghivece cu mușcate la ferestre, dând parcă senzația că locuiesc într-un cartier de vacanță.
La ora prânzului, preoții din localitate au sfințit casele sinistraților. La acest eveniment au luat parte președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul județului, Sorin Arcadie Popescu, deputatul PD-L Gheorghe Coroamă, primarul comunei, Vasile Popescu. Oamenii din Brodina au ținut să-i mulțumească lui Gheorghe Flutur pentru ajutorul oferit. “Astăzi se împlinește un an de când s-au produs inundațiile pe valea Sucevei și pe valea Brodinei. Astăzi am început și lucrările de îndiguire pe această vale. Am început lucrările de la Straja, sper să le putem continua și la dumneavoastră, pentru că avem nevoie de foarte mulți bani. În rest, trebuie să mai facem un mic efort pentru a închide aici zona cu un gard, ca să vă acordăm statutul de gospodar, cu grădină și fiecare cu ograda lui. Nu ne-am fi dorit să ajungeți în zona aceasta din cauza dezastrelor”, a spus Gheorghe Flutur.
800 de metri de dig, pentru salvarea a 60 de gospodării
Tot ieri, la Straja, au fost demarate lucrările de construire a unei porțiuni de 800 metri de dig pe malul strâng al Sucevei. Deși proiectul se ridică la circa 12 miliarde lei vechi, Mi-nisterul Mediului a alocat deocamdată doar 4 miliarde lei vechi.
Licitația pentru executarea acestei lucrări, care este extrem de importantă pentru siguranța a 60 de case din Straja, a fost adjudecată de SC Construcții Hidrotehnice SA Iași. Prezent ieri pe șantierul din Straja, directorul tehnic al firmei constructoare, dl Aurl Bîrzu, ne-a explicat că o porțiune de 513 metri din dig va fi construită cu pereu de beton și o altă porțiune de 288 metri din gabioane cu petre.
Dacă vor veni și restul banilor de la Minis-terul Mediului, reprezentanții firmei susțin că pot finaliza lucrarea de îndiguire în doar două luni. Tot ei ne-au spus că SC Construcții Hidro-tehnice Iași a câștigat licitația pentru lucrarea intitulată “Amenajarea râului Suceava pe sectorul Ulma – Brodina – Suceava”, încă din anul 2007. Pentru că banii nu au venit, firma nu s-a apucat de lucrare. Mai mult, proiectele pe care le-au făcut înainte de producerea inun-dațiilor de anul trecut nu mai sunt valabile.
Gheorghe Flutur: “Sper ca Ministerul Mediului să-și deschidă buzunarele pentru județul Suceava”
Prezent pe șantierul de la Straja, președintele Consiliului Județean Suceava a atras atenția asupra faptului că județul Suceava are în continuare nevoie de bani pentru înlăturarea efectelor inundațiilor petrecute anul trecut. “În sfârșit au început lucrările de construire a unui dig la Straja, localitate puternic afectată de inundațiile produse anul trecut. Avem și alte diguri în această zonă. Digul de la Caraula, spre Falcău-Brodina, spre Vicovu de Sus. Important este ca a început, sper ca Ministerul Mediului să-și deschidă buzunarele pentru județul Suceava. Am făcut mai multe demersuri la guvern, inclusiv la ședința de săptămâna trecută, și mă bucur că am putut să sensibilizez autoritățile de la Apele Române”, ne-a declarat Gheorghe Flutur.
Pentru că oamenii trăiau cu teama că, la cea mai mică ploaie, apa le-ar putea intra din nou în case, Primăria Brodina a construit un dig de circa 700 metri, pe raza satului Falcău. Potrivit spuselor primarului Vasile Popescu, valoarea proiectului depășește 30 miliarde lei vechi. “Nu am plătit încă firma care a executat lucrarea, pentru că nu am primit banii de la minister”, ne-a spus edilul-șef, arătând că primăria nu poate achita această datorie care este de trei ori mai mare decât bugetul local al comunei pe un an întreg. “De un an de zile nu facem decât să ne străduim să înlăturăm efectele inundațiilor”, a conchis primarul.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: