„Întâlnirile bucovinene” au debutat pe caniculă

Participanții n-au renunțat însă la cușme, bundițe și ciorapi de lână

Festivalul internațional de folclor „Întâlniri bucovinene” a început joi, la Câmpulung Moldovenesc, cu sunet de bucium și cu parada portului popular din Ucraina, Ungaria, Polonia, Slovacia și România.

Deși organizatorii au programat parada spre seară, de la ora 18, canicula nu a ținut cont de programări, iar în centrul municipiului se înregistrau 36 de grade Celsius la debutul manifestării. „Cred că e cea mai caldă zi din viața mea! Am mai prins arșiță prin anii ‘40, dar parcă acum frige mai tare”, ne-a mărturisit unul dintre gospodarii vârstnici aflați în public.

 

Festivalul internațional de folclor „Întâlniri bucovinene” a început joi

Asta nu i-a făcut însă pe participanți să renunțe la costumul popular cu bundițe, cușme de miel, ciorapi de lână și opinci și bucuria cântului și jocului popular au fost autentice, împărtășite și de publicul numeros care a dorit să asiste pe stradă.
Chiar și președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a scăpat la un moment dat remarca „oameni buni, voi sfidați criza”, în timp ce privea din public defilarea formației ucrainene „Rodyna”, alcătuită mai ales din oameni trecuți de prima tinerețe și destul de voinici, dar care cântau în arșiță mai veseli decât adolescenții din jur.
După paradă, momentul deschiderii oficiale a fost relativ scurt și lipsit de discursuri politice, deși pe scenă au urcat, alături de Gheorghe Flutur și primarul câmpulungean, parlamentarii PD-L Dan Gospodaru și Sorin Fodoreanu, împreună cu directorul polonez al festivalului, Zbigniew Kovalski și alți oficiali. În scurtul său discurs, Gheorghe Flutur a subliniat că „la Câmpulung este capitala spirituală și folclorică a Bucovinei și asta o recunosc și ungurii, și polonezii, și toți ceilalți”, după care l-a atenționat pe primarul Gabriel Șerban că, întrucât sărbătoarea este în plină caniculă, „este obligat să dea lichide și sper că are curajul ăsta”. Prima seară a festivalului a mai însemnat și debutul concertelor folclorice în aer liber, prezentate de Adina Fîrtăieș și Mihai Botezat, concerte programate să se deruleze patru zile la rând.
Dincolo de muzică și dans, participanții au avut și alte oferte, mai mult sau mai puțin folclorice. De la mașinuțe și trenulețe, tobogane gonflabile, până la micii sfârâiți pe grătare în stradă, porumb fiert, vată de zahăr, râuri de bere la terase improvizate și tarabe cu mărunțișurile comercializate obișnuit de romi la asemenea manifestări, elementele tipice de bâlci au umplut centrul localității. Spre deosebire de anii trecuți, însă, micii artiști populari nu au mai fost amestecați în zgomotosul peisaj, ci au fost găzduiți în special în parcul de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor. Meșteșugarii români s-au remarcat mai ales prin sculpturi, picturi, ii con-fecționate industrial și vândute la „preț de criză” cu 25 lei/bu-cată, împletituri din nuiele, toate amestecate bizar cu pitici de grădină, bețișoare parfumate și zornăitori. Micii artizani din Ucraina au dat însă cu modestie și eleganță o lecție de decență și valoare a tradiției autentice prin obiectele folclorice confecționate manual. Chiar în parc, un bărbat, Mihailo Grigorovici, artizan popular din Cernăuți, a continuat să coase tacticos la un ștergar pe toată durata festivalului, spre uimirea trecătorilor.
Pe durata festivalului a fost închisă circulația în centrul municipiului, iar ordinea a fost asigurată de polițiști, polițiști comunitari și echipaje de jandarmi. Totodată, au fost luate măsuri pentru ca, în măsura posibilului, gunoaiele adunate zilnic la distracția populară să fie îndepărtate eficient, astfel ca localitatea să rămână o un loc cât mai primitor până la finele manifestării.
Festivalul continuă până duminică inclusiv. Aceasta este a XX-a ediție de la începuturile sale din Polonia, iar la Câmpulung Moldovenesc se derulează pentru a XI-a oară, organizat fiind de Guvernul României prin ministerul de resort, Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Primăria, Consiliul Local și Casa de Cultură a Sindicatelor din Câmpulung Moldovenesc și Casa de Cultură din orașul polonez Pila.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: