Suceava

Bomba din parcarea Tribunalului

Vânzoleală maximă de uniforme și echipamente, ieri, în jurul orei 12,30, lângă clădirea aproape pustie a Palatului de Justiție Suceava. Mașini aparținând DPIR Suceava și Jandarmeriei, trupeții aferenți acestora, străzile Anastasie Crimca și Trandafirilor – blocate strașnic circulației, atât rutiere, cât și pietonale. Benzi avertizoare de protecție, alb cu roșu, dungate transversal, militari în albastru și negru, aceștia din urmă cu căști de război în cap, postați strategic la mijlocul celor două artere, semn că în preajmă se petrece sigur ceva înfricoșător.

 

Și bombă

Bătuți în cap de soarele ucigător al amiezii – să tot fi fost vro 37 de grade afară – cei care trec semilichefiați prin areal n-au timp să-și dea seama ce și cum, aruncându-și icnit, ca și cum i-ar da de pomană, pașii înainte, dar sunt opriți ferm din drumul lor eroic de oamenii în costumație legală: „Vă rugăm, ocoliți!”. Ce să ocolim, bre?; și înjurături clandestine, în cascade șchioape, printre buze fierbinți și năclăite, neauzite nici de Dumnezeu, care continuă să arunce văpăi din cer, se revarsă ici-colo, pe asfaltul fără nicio noimă, în locul unei ploi salvatoare. „Tu-vă-n… scârț pârț, pleoșc!, băi, păziți Codul Galben?!”, bălăngăne onomatopeic, sub mustață, un chefliu onorabil, interzis de toată desfășurarea de forțe. Și se și apucă să facă poze în draci cu o săpunieră sau cu un telefon mobil, până când, pentru că prost nu e, i se dezvăluie, i se-arată: „E o bombă în parcare la Tribunal, dom’le!”

Așa e. Un gentoi de lux, o servietă trunchi de piramidă roșie – mai mult maron, cu încuietoare nichelată, zace ca o Pandoră în zeflemea, lângă o Dacie Logan, parcată în mijlocul amenajării pentru mașini. Echipele de intervenție ezită să se apropie, preferând să aștepte întăriri. Care sosesc prompt, dar nu în persoana colegilor, ci a băgăreților de ziariști, care trag din toate pozițiile. Cadre peste cadre, iar în răstimpuri vorbesc la telefon: „Da, dom’le, e pe bune! E pentru fățălia ta și postul tău obosit! Ai de-un material. Nu-ți trebuie sincron. Hai repede, că se răcește!”.
Până să se răcească, se înfierbântă, pentru că, de nicăieri, apare și bomba, dar, culmea, în loc s-o ia la sănătoasa, militari și ziariști se îndreaptă în marș forțat către dânsa. Tânără, în fustă albă cu volănașe și picățele, încălțată cu pantofi decupați, blondă regulamentar, bomba explodează mignon, fâsâind suav, ca o sticlă de bere la plastic, scuze mici și mari, bărbaților în uniformă. E geanta ei, pe care a uitat-o din grabă, înainte să se urce într-o mașină și să plece, iar acum s-a întors să și-o recupereze. „Am uitat-o, domnule! Ție nu ți s-a întâmplat niciodată să uiți ceva?”, pledează cu calm, apărându-și cauza peste umăr de rigoarea unui ziarist, care o întreabă mereu, profesional, ca un copil la eclipsă, cum de a fost posibil. Să pună atâția oameni pe drumuri? „Dacă știam c-o pierd, n-o pierdeam!”, mai spune duduia, caragielesc, mai mult pentru sine, înainte să plece, poc!, poc!, în pantofii ei decupați, cu tot cu gentoi. Căldură mare, monșer!

P.S. Și bombă, și blondă, și cu atâția bărbați puși pe drumuri, cu ochii-n soare, nu se făcea să nu-i dăm doamnei numele: Firuța Domnica Ilișoi, avocat în Baroul Suceava. Din Humor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: