Două case și două familii, în pericol de a sări în aer, la Solca

> Concret, a fost vorba despre amenințarea exploziei unei bombe din secolul trecut, care a fost înlăturată cu ajutorul specialiștilor pirotehnicieni ai ISU Suceava

Membrii unei familii din Solca au trecut prin momente de panică luni după-amiază, când au descoperit, în curtea locuinței, ditamai proiectilul de artilerie, datând, cel mai probabil, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, formată din maistru militar Iulian Pentilescu și plutonier major Marius Chimiuc, a intervenit cu o autospecială pirotehnică pentru identificarea, ridicarea, transportul și depozitarea elementului de muniție.
În timp ce făceau lucrări de amenajare a canalizării, în curtea gospodăriei, membrii familiei Ioan S. au observat un obiect ciudat înfipt în șanțul pe care tocmai îl profilau. Dându-și seama la timp despre ce este vorba și conștientizând pericolul iminent, proprietarul a oprit lucrarea și a cerut ajutor poliției locale, care a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava.
Pirotehnicienii au desfășurat operațiunile specifice în astfel de cazuri, luând măsuri de evacuare a populației din arealul periculos. În urma cercetării și detectării zonei, echipa pirotehnică a identificat și ridicat un proiectil exploziv calibrul 76 mm, echipat cu focos, în perfectă stare de funcționare, provenind din al Doilea Război Mondial.
„Misiunea a avut un grad ridicat de periculozitate, deoarece șanțul era foarte îngust, îngreunând operațiunile de detectare și ridicare a muniției. De asemenea, ținând cont că proiectilul era situat între două case de locuit, s-au luat toate măsurile de securitate și protecție pentru a preveni orice eveniment nedorit. Pirotehniștii au cercetat și detectat amănunțit zona respectivă, după care au făcut un instructaj cu proprietarii privind modul de comportare în astfel de situații. Muniția a fost transportată în condiții de maximă siguranță și depozitată provizoriu până la distrugerea controlată, într-un poligon autorizat”, ne-a declarat plt. maj. Alin Găleată, din cadrul Compartimentului Informații și Relații publice al ISU.
Misiunea s-a desfășurat cu profesionalism și a fost încheiată cu succes, fără să se pună în pericol vieți omenești sau bunuri materiale, a adăugat sursa citată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: