Bucovina din spatele cortinei

Un sondaj făcut de specialiști demonstra că românii folosesc foarte puțin săpun și foarte puțină pastă de dinți. Să sperăm că rădăuțenii nu au încăput în această analiză dezastruoasă.
După manifestările prilejuite de Zilele Municipiului, pe străzi, mai ales în zona centrală, au rămas mormane de gunoaie, lăsate de-a valma de petrecăreți, de tarabagii cu proaste maniere sau de fitecine preocupat doar de sine. Ne batem gura de ani de zile, folosind cuvinte mari despre educație sau protecția naturii. Pe alocuri mai apar și vreo câțiva copii care plantează entuziasmați copaci, despre care nu se știe niciodată câtă viață vor avea, la urma urmei intenția este lăudabilă. Musafirii care și-au aruncat ambalajele aiurea au plecat și ne-au lăsat cu problemele noastre cu tot.

 

E bine că ne-au vizitat, mult mai bine ar fi fost dacă ar fi dat dovadă de bună creștere. Așa stând lucrurile trebuie să ne asumăm calitatea de gazde. Mai rău este că până și unii locuitori ai municipiului așteaptă să li se facă ordine în fața locuințelor, de parcă orașul nu ar fi al tuturor, iar datoria de a păstra curățenia nu le-ar reveni și lor. Bineînțeles că trimiterea la simțul civic ar putea părea deplasată pentru că întotdeauna se caută vinovatul, iar rădăuțeanul în sine nu vrea niciodată să fie arătat cu degetul, chiar dacă distruge un spațiu verde sau aruncă resturi menajere pe stradă, pentru că dumnealui, stimabilul, este plătitor de taxe și impozite. Încearcă să mai spui ceva! Rândurile de față nu se vor nici moraliste, nici acuzatoare, având doar scopul de a mai aprinde o luminiță în mintea omului obișnuit căruia îi place să se laude cu Bucovina și renumele acesteia. Până la urmă frumusețea mediului înconjurător depinde și de felul în care știm s-o păstrăm.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: