Dublă lansare de carte la Vatra Dornei

„Sala Oglinzilor” din Primăria Vatra Dornei a fost, pe 24 iunie 2009, gazda unei duble lansări de carte, eveniment la care au participat scriitori dorneni, membri ai Filialei „Arboroasa” a Asociației Culturale „Pro Basarabia și Bucovina”, iubitori de literatură, colegi, prieteni și rude ale autorilor. Moderatorul manifestării, scriitorul Gheorghe Grigorean, președinte al Asociației Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor, a subliniat la început importanța aparițiilor literare care îmbogățesc palmaresul cărților tipărite în fiecare an de membrii ASATD.
 

Volumul Prieteni cu alt grai – proză pentru copii, având-o autoare pe Aldona Patraș, a fost prezentat de Paraschiva Abutnăriței, secretar ASATD, care a subliniat la început importanța scrisului, ca exercițiu spiritual și modalitate a autorilor de a comunica cu lumea, de a oferi lumii bogăția sufletului. Volumul de povestiri pentru copii îmbogățește zestrea autoarei cu alt gen de literatură și demonstrează înțelegerea lumii copilăriei și cea a micilor viețuitoare din preajma noastră, care ne fac viața mai frumoasă și mai bogată. Despre împlinirea misiunii și prin scris a omului, despre valoarea didactică și stilistică a povestirilor incluse în volum au mai făcut aprecieri poetele Tațiana Vlad Guga, Anica Facina, prof. Costache Macsimiuc, Dorina Paicu, Jenica Romanică, vorbitorii remarcând și realizarea tehnică deosebită a cărții. Volumul de versuri Joc de cuvinte cu care debutează prof. Gruia Ungurian, a fost prezentat de scriitorul Gheorghe Patza, vicepreședinte al ASADT. Vorbitorul a remarcat valoarea textelor (unele încifrate ca la Ion Barbu), multe definiții ingenios construite, ce surprind subiectul în mișcare, descrierile subiective, concentrarea stilistică maximă. „E un joc de cuvinte ce nu cade în gratuitate”, a subliniat vorbitorul, remarcând și accentele ludice, dar și cele umoristice din volumul prezentat, observații pe care le-a ilustrat cu lectura unor texte. Paraschiva Abutnăriței a remarcat tematica diversă a volumului, simțul măsurii, efortul de căutare a cuvintelor potrivite, rod al căutării de sine. A remarcat și calitățile de îndrumător al tinerelor talente manifestat de autor și validat de premiile primite la diverse concursuri. Anica Facina a apreciat în mod deosebit miniaturile poetice, din care a citit câteva. Au mai prezentat opinii despre volum și despre activitatea autorului Jenica Romanică, Vasile Mustea, scriitorul Gh. Grigorean. Autorii au făcut precizări despre cele două volume și despre activitatea lor și au oferit autografe. La reușita acestei manifestări de bogată încărcătură spirituală și-au adus contribuția, ca organizatori, Primăria Vatra Dornei și ASADT.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: