Istericale

În weekend, fiind în pană de subiecte, televiziunile de știri s-au isterizat pe marginea pelerinajului bucureștenilor la reședința temporară de la Cotroceni a președintelui Traian Băsescu. Au deschis ministudiouri în aer liber în prejma Palatului prezidențial, iar una dintre ele a plictisit telespectatorii cu improvizații, întrucât șeful statului, invitat în direct, întârzia să se întoarcă de la o baie de mulțime din nordul țării. „Ziua Porților deschise” la Cotroceni a fost supralicitată, dar manifestarea a căzut în derizoriu după o bombă fâsâită a unei agenții de știri, potrivit căreia un document al Ambasadei Austriei la București dădea de înțeles că rezerva la candidatura lui Traian Băsescu la președinția României ar fi premierul Emil Boc. Pe lângă faptul că dl Băsescu nu se va retrage și că dl Boc nu are nicio șansă în fața lui Mircea Geonă și Crin Antonescu, nimic nu este mai firesc în existența unei rezerve. Pentru că, nu-i așa?, Doamne ferește!, cine știe ce se poate întâmpla între timp?
 

V.I.ADOMNICĂI

Altul este însă fondul problemei: acela al mimetismului dintr-o largă zonă din mass-media românească, care, în goana după audiență și rating cu orice preț, preiau și dezvoltă, unele după altele, orice subiect de natură să producă senzație. Astfel, mai toate ziarele de luni divagau, pe pagini întregi, pe tema scrisorii Ambasadei Austriei. Unele au mers până acolo încât vedeau, deja, și posibile implicații de natură diplomatică între cele două țări. Despicatul firului în patru este un demers jurnalistic legitim, însă, atunci când pornește de la premise false și este construit pe schelete șubrede, poate aduce un grav prejudiciu calității actului de informare publică. Respectiva agenție de presă se vrea, cu orice chip, „un creator de evenimente”, în contextul în care lupta de pe piața media este acerbă. Pe acest fond, a și dat-o în bară atunci când a vehiculat că virusul gripei porcine ar avea origini în România. Până la urmă, ipoteza a fost demontată de analiști, care au scos la iveală greșeli de traducere dintr-un jurnal american citat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: