Prefectul cere revizuirea HCL Suceava de majorare a prețului apei potabile

Prefectul de Suceava, Alexandru Băișanu, a solicitat, ieri, revizuirea hotărârii Consiliului Local Suceava de majorare cu 32% a prețului apei potabile, arătând că aceasta nu este justificată, întrucât, în ultimii doi ani, societatea de utilități ACET SA Suceava a raportat profit.
 

Băișanu a arătat că, potrivit Institutului de Politici Publice, tariful de 2,62 lei/mc la apa potabilă este cel mai mare din țară și că, potrivit motivației solicitării, ACET SA vrea să acopere pierderile înregistrate la alte sucursale din județ. „Nu doresc ca un cetățean din municipiul Suceava să plătească pentru pierderile înre-gistrate în alte localități și nici invers, ca locuitori din alte orașe să plătească pierderile din Suceava”, a spus prefectul. Acesta a mai adăugat că nu înțelege nici motivul pentru care agenții economici au un preț la apa potabilă mai mic decât cel plătit de cetățeni. Prefectul a anunțat că săptămâna viitoare îi va convoca, la Comisia de dialog social din cadrul Prefecturii, pe reprezentanții Primăriei Suceava și pe cei ai ACET SA, pentru „a discuta cu seriozitate” despre această majorare a prețului. Băișanu și-a exprimat speranța că, la aceste discuții, factorii implicați vor fi „raționali” și participanții la dezbatere vor înțelege că rolul lor este „în slujba cetățeanului”. Băișanu a subliniat că hotărârea de majorare a tarifelor la apa potabilă nu va primi aviz de legalitate din partea Prefecturii și a precizat că solicită CL Suceava să o revizuiască. „În caz contrar, personal voi ataca hotărârea în instanță”, a spus prefectul. Potrivit legislației, hotărârea de consiliu local sau județean atacată de prefect este suspendată de drept. Consiliul Local Suceava, convocat în vechea structură, a aprobat, marți, majorarea prețului la apa potabilă și serviciile de canalizare cu 32%, dintre cei 14 consilieri prezenți la ședință 13 votând “pentru” și doar președintele de ședință, Dana Rangu (PSD), “împotrivă”. Înainte de votarea majorării tarifelor, președintele PSD Suceava, consilierul local Virginel Iordache, a anunțat că grupul de consilieri social-democrați protestează față de intenția de majorare a prețului și le-a cerut celor 7 consilieri prezenți la ședință să părăsească sala, alături de el, dar la ședință au rămas 3 consilieri locali PSD, asigurându-se cvorumul, dintre care 2 au votat pentru majorarea prețurilor. În urma votului din CL, prețul apei potabile în municipiul Suceava va crește de la 2,03 de lei la 2,68 de lei, iar cel pentru canalizare, de la 0,87 de lei la 1,15 de lei. Conducerea societății de utilități din Suceava, ACET SA, a invocat pentru creșterea tarifelor, între altele, inflația, creșterea prețului energiei electrice și a salariului minim pe economie, de la ultima majorare a tarifelor pentru serviciile de apă și de canalizare, din 1 iulie 2007.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: