Ziua Mondială fără Tutun

Campanie sub sloganul „Tinerețe fără tutun”

Sloganul propus anul a-cesta de Organizația Mondială a Sănătății pentru Ziua Mondială fără Tutun, marcată la 31 mai, este ,,Tinerețe fără tutun”, având în vedere că se remarcă la nivel național o scădere a vârstei de debut al fumatului.
 

“Ziua Mondială fără Tutun oferă cadrul informării și sensibilizării populației cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, la prac-ticile companiilor producătoare de tutun, la demersurile forurilor internaționale pri-vind lupta împotriva răspândirii bolilor asociate consu-mului de tutun, precum și cu privire la dreptul fiecăruia dintre noi de a trăi sănătos”, a precizat Angelica Câmpan, coordonator al Centrului de prevenire, evaluare și consilie-re antidrog Suceava (CPECA). Cu acest prilej, Agenția Na-țională Antidrog, prin CPECA, desfășoară în județ o campanie de prevenire a consumului de tutun de la vârste fragede, în rândul elevilor și tinerilor. Campania se desfășoară pe stradă, în școli și grădinițe, acțiunile pregătite începând încă de la sfârșitul săptămânii trecute. Astfel, s-au montat în școli panouri antitutun, pe tema “Viață fără tutun”, s-au organizat expoziții de desene pe această temă, s-au dis-tribuit pliante în toate muni-cipiile județului, au avut loc spectacole și competiții sporti-ve. La ASP Suceava a avut loc luni un curs de prevenire a consumului de tutun pentru asistenții comunitarii și monitorii romi. În afară de concursul de desene “Mesajul meu antidrog”, în cadrul campaniei naționale a fost inițiat și un concurs de scrisori deschise, adresat adolescen-ților și tinerilor, cu vârsta cuprinsă între 14-16 ani, din liceele din mediul urban, având tocmai tema ,,Tinerețe fără tutun”. Parteneri în desfășurarea campaniei, alături de centrul menționat, sunt IȘJ Suceava, Centrul Școlar “Sf. Andrei” și Grupul Școlar “Alexandru cel Bun”, Școala Nr. 1 din Gura Humorului, Școala din Capu Codrului și SAM Păltinoasa, Organizația “Ana”, DJS, ASP Suceava, grădinițele “A, B, C” și „Piticot”. În 2007, în România, cea mai mare prevalență a fumatului zilnic a fost la grupa de vârstă 15-24 ani, față de 2003, când se fuma constant de la 25 de ani. Se constată o ten-dință de scădere a vârstei la care se fumează zilnic. Astfel, din totalul fumătorilor constanți, în 2007 erau 1,6% cu vârste sub 10 ani, față de 1,2% în 2003, 10,5% cu vârste de 11-14 ani, față de 7,6%, și 36,9% tineri de 15-28 ani, față de 39%.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: