,,Pentru cine și de ce scriu ?”

Anul 2007 s-a încununat pentru Vasile Tărâțeanu cu apariția celei de-a șaptesprezecea sa carte, Stâlpul de foc, scoasă de Fundația Scrisul Românesc din Craiova. Autorul, binecunoscutul om de litere și luptătorul pentru identitatea națională a românilor din nordul Bucovinei, dar și de pretutindeni, a ,,românilor uniți”, cum se evidențiază pe copertă, a adunat în acest volum cele mai semnificative și sugestive interviuri, eseuri, tablete pe care le-a scris, după propria-i mărturisire, ,,de-a lungul celor peste 45 de ani de activitate literară”. Risipite în vreme în diferite publicații (,,Glasul Bucovinei”, ,,Plai Românesc”, ,,Arcașul” etc.), iată-le împreună.
 

Primul compartiment, De întrebări e viața noastră plină, este rezervat în exclusivitate interviurilor cu asemenea personalități din lu-mea literară, precum Vasile Andru (Călătorie la origini), Adrian Dinu Rachieru (Bucovina e ilu-zia mea), Vasile Levițchi (Cel mai mare rău îl aduc cauzei noastre Intoleranța și Veleitarismul), Mihai Cimpoi (,,Rele-or zice că sunt toate câte nu vor înțelege”), Ion Beldeanu (Încerc să întreprind ceva în numele aceluiași nălțător ideal), Arcadie Suceveanu (Nebănuite sunt căile poeziei), Mircea Lutic (Fără libertate nu există cultură). Nu vom încerca să le detaliem, cheia conținutului lor o găsim chiar în titluri. Răscolitoare, pătrunse de o durere profundă pentru confrații de condei trecuți în eternitate sunt paginile din compartimentul Și umbra lor împrăștie lumină, vom adăuga, veșnic vie, când ne gândim la Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ioan Flora, Vasile Levițchi, Ion Vatamanu, Prea Fericitul Părinte Teoctist, Grigore Bostan, Ilie Motrescu, George Muntean, Mircea Motrici, Mihai Ursachi, Dumitru Hrinciuc. Ultimul, al treilea compartiment al cărții, Caleidoscop de suflet românesc, cuprinde eseuri, schițe de portret ale unor literați de aceeași credință cu autorul: Grigore Vieru, Adrian Păunescu, Mihai Cimpoi, Tudor Nedelcea (care spune în însemnarea de la pagina 4 a volumului Stâlpul de foc că ,,Vasile Tărâțeanu ia condeiul drept armă și gazetăria drept artilerie grea și pășește la luptă”), Victor Crăciun, Mircea Lutic, Viorel Dinescu, Ilie T. Zegrea, Simion Gociu, Florian Silișteanu. În prefața cărții, a cărei denumire completă este Stâlpul de foc al jertfirii de cuvânt, Vasile Tărâțeanu se întreabă: ,,Pentru cine și de ce scriu?”, declarând că nu știe răspunsul. ,,Poate că scriu pentru mine însumi… pentru părinții mei pentru copiii mei de dragul cuvintelor materne cărora le duc dorul… poate ca să-mi alin durerile câte s-or fi îngrămădit în suflet de-a lungul unei vieți de om care nu mai încape în propria casă din cauza străinilor ce-au tot venit «pe drum de fier», potopindu-mi moșia stră-moșească… poate ca să-mi apăr cu armele de care dispun puținul ce mi-a rămas din fostele comori: limba maternă și urmele marilor mei înaintași… poate ca să-mi înăbuș revolta ce-mi cuprinde ființa împotriva celor care parcă n-au venit cu alt scop în casa mea decât să mă înstrăineze de toate cele primite din moși-strămoși?”… Sunt întrebări care conțin și răspunsuri: Pentru toate acestea! pentru toți acei ce gândesc ca tine, dragă confrate! Domnul să te călăuzească și mai departe. Cu părere de rău, plăcerea lecturii acestei cărți captivante este umbrită de numărul mare de greșeli ortografice și de paginile dublate ale unuia și aceluiași text. Greșeli, de care suferă mai toate cărțile apărute în ultimii ani. de parcă nu ar mai fi redactori și corectori în edituri. ION CREȚU Cernăuți

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: