Un veteran de război împlinește 100 de ani

Un bătrân din comuna suceveană Fundu Moldovei va putea spune, de astăzi, că a „bătut suta”. Gavril Cazac împlinește un secol de viață și va fi sărbătorit nu numai de familie, ci și de autoritățile locale. „Pentru noi este o bucurie că un gospodar de al nostru a ajuns la respectabila vârstă de o sută de ani și este încă destul de sănătos ca să putem ciocni un păhărel cu el de ziua dumnealui și să mai schimbăm o vorbă.
 

Și eu, și consilierii locali îi vom face o vizită domnului Cazac ca să îi urăm din tot sufletul sănătate și o viață liniștită. Împreună cu noi va merge acasă la sărbătorit și gral Crăciun Badea, șeful ANVR Suceava, pentru că omul care a ajuns acum să treacă peste secol a trecut și peste război și este veteran”, ne-a spus primarul comunei, Tudor Ion Zdrob. De bătrânul sărbătorit, rămas singur de mulți ani, se ocupă acum o nepoată din partea soției, Virginia Țaran. Doamna în cauză lo-cuiește la 10 kilometri de bătrîân, dar îl vizi-tează zilnic, pentru că Gavril Cazac nu vrea să stea în altă parte decât în căsuța lui. „Chiar dacă este așa de înaintat în vârstă, unchiul Gavril nu ne face probleme și are dârzenia să se descurce singur. Îi ducem noi mâncare, dar în rest se gospodărește binișor, umblă prin casă după una-alta, își face singur focul. Multă lume mă întreabă dacă mai ține minte ce a făcut în viața asta lungă, dar să știți că are o memorie bună. Își amintește mai ales de prin război, iar în rest e un bătrân obiș-nuit, cam așa ca unul care are 70 de ani și nu 100”, spune zâmbind nepoata Virginia. Gavril Cazac a trecut prin bune și prin rele în viață. L-a asprit războiul și și-a îngropat șapte ani de zile ca prizonier la ruși. Dar multă vreme s-a considerat un norocos, nu numai pentru că a scăpat cu zile, dar și pentru că nici măcar nu a fost rănit în luptă. Norocul a ținut numai până acum 5 ani, când a căzut rău și s-a lovit la un picior, de nu mai poate circula decât cu greu, pe lângă casă. Dar bucovineanul cel curajos s-a ridicat și din boală și nici locului nu poate sta. L-a găsit suta de ani depănând amintiri cu generațiile noi care îi vin uneori acasă…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI