Basarabia

Îmi place să-mi petrec sărbătorile cu câte o carte. Pentru a 90-a aniversare a Unirii Basarabiei cu România, am ales să recitesc ,,Basarabia, țară de pământ” a lui Geo Bogza. Cartea, tipărită la București, am cumpărat-o în 1993 de la Chișinău, când am însoțit-o pe Ioana Nistor și la părinții Doinei Aldea Teodorovici și la ministrul de atunci al Culturii, cu proiectul ei pentru ridicarea unui monument în memoria marilor cântăreți basarabeni ai Unirii (monument ce a fost ridicat mai târziu la Pitești). Am citit așadar cartea la peste 50 de ani și am recitit-o la peste 70 de ani de la scriere, cu sentimentul neschimbat al unei incursiuni pe o altă planetă, în care oamenii sunt asemenea copacilor, trebuie smulși din pământ ca să fie îngropați în pământ, cu mori de vânt care îi atacă pe călători și cu învățători care își pregătesc examenele în bolgiile lumii noastre.
 

Sentiment dublat însă, atunci ca și acum, de o durere surdă, neputincioasă și atotstăpânitoare. Dar și de tulburarea, de senzația aceea indescriptibilă pe care o ai când descoperi sau redescoperi talentul la numărul său maxim de carate. S-au îm-plinit 100 de ani de la nașterea lui Geo Bogza, inegalabilul, și sunt 15 de când eu m-am întâlnit aievea cu Basarabia, de când m-am întâlnit cu „Basarabia” lui și de când el a plecat. Nu înainte însă de a-i fi dăruit lui Mircea Motrici prilejul unei bucurii pe măsura generozității sale, semnându-i recomandarea de a fi primit în Uniunea Scriitorilor din România. Întâmplări mari, întâmplări mărunte… Toate se topesc în curgerea timpului. Nu rămâne decât ceea ce ne aducem aminte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: