Nedumerire

Cinstirea celor care au marcat prin arta lor derularea zilelor și anilor devine o onorantă obligație. Se întâmplă, s-a întâmplat și în cazul ce face obiectul acestei intervenții: Ion Irimescu. Marele artist a emoționat din nou Fălticenii și pe cei adunați acolo spre a-l cinsti, ca și cum ilustrul dispărut se află, s-ar afla unde-l știam până mai ieri. Notabil mi se pare chiar numele simpozionului („Irimescu – un clasic modern”) ce a marcat omagiul în cauză.
 

Ce vreau să spun, de fapt, dincolo de cuvintele chemate să consemneze cele petrecute? Să-mi exprim o nedumerire: de ce într-un asemenea moment relevant se uită ori se vrea a se uita de o firească obligație: aceea de a invita la manifestările în cauză Societatea Scriitorilor Bucovineni? (A se înțelege ceea ce trebuie înțeles, pentru că nu-i nicio exagerare în cele enunțate). Dacă-i necesar, voi preciza că în numita Societate există, de altfel, personalități ale scrisului ce nu au nevoie de susțineri inutile, cu atât mai mult cu cât între oamenii de spirit la care mă refer nu-i obligatorie intercalarea diferențierilor. Inițiatorii suitei de acțiuni despre care vorbim n-aveau motive să uite de Societatea Scriitorilor Bucovineni, chiar dacă atenția acestora nu putea să piardă din vedere numele de referință din afara Fălticenilor. Pentru că este imposibil să pierdem din vedere că cei în cauză nu știu că la Suceava există revista (cu circuit național) „Bucovina literară”, că unii dintre autorii existenți aici sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România, că slujitorii scrisului n-au cum să fie străini de cei ai penelului. Să fi devenit ambițiile omagiale atât de năvalnice încât să estompeze privirile realiste ale celor din Fălticeni?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: