Câini specializați în căutarea victimelor avalanșelor, în serviciu la Jandarmeria Suceava

Primii 9 câini specializați în căutarea victimelor avalanșelor au intrat în serviciu în Jandarmeria Română începând de astăzi, după ce au fost antrenați timp de cinci săptămâni la Centrul de Pregătire al Jandarmilor Sinaia. În perioada 21 ianuarie-22 februarie, sg. maj. Constantin Cruceanu, din cadrul Postului Montan de Jandarmi Vatra Dornei, și câinele Lasa au participat la un stagiu de pregătire în domeniul căutării victimelor avalanșelor, program coordonat de un specialist de la Centrul Național de Pregătire Chinologică al Jandarmeriei Naționale Franceze.
 

Acțiunea a urmărit calificarea, în premieră în România, a unor echipe chinologice specializate în domeniul căutării victimelor în avalanșă. Echipa chinologică suceveană a desfășurat activități de pregătire alături de instructori și câini din cadrul unor posturi montane de jandarmi din județele Alba, Bacău, Brașov, Caraș-Severin și Maramureș. Cursul a început printr-un stagiu inițial de pregătire de două săptămâni, care a presupus acomodarea câinilor – 7 ciobănești germani și 2 labradori – cu condițiile specifice anotimpului rece, trecându-se apoi la pregătirea propriu-zisă, pe o perioadă de trei săptămâni, în care patrupedele au fost învățate să caute sub zăpadă victimele avalanșelor. Câinele Lasa este un ciobănesc german în vârstă de 4 ani, selecționat și pregătit la Centrul Chinologic al MIRA de la Sibiu, fiind specializat inițial în detectarea stupefiantelor. Din anul 2005, a fost repartizat Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, iar din luna ianuarie 2007 participă alături de jandarmii dorneni la misiuni de însoțire și patrulare în stațiunea Vatra Dornei și pe traseele turistice din masivele Călimani, Giumalău și Suhard. Subofițerul Cruceanu nu este la prima activitate de pregătire în domeniul intervenției montane, el desfășurând și în cursul anului trecut cursuri de schi, de alpinism, de salvare-evacuare montană și de prim-ajutor la centrul de la Sinaia. Anul trecut, la Sibiu, sg. maj. Cruceanu și Lasa au participat la cursuri de perfecționare a instructorilor de câini de serviciu și atestare a câinilor pentru serviciul Salvamont. Din cei 9 câini aflați în serviciul Jandarmeriei Suceava, încă 2 patrulează în zona montană, la Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului. Postul de Jandarmi Vatra Dornei este unul din primele 9 posturi montane din țară, din cele 60 existente, care are în structura sa o echipă chinologică specializată în salvarea victimelor avalanșelor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: