Palatul de Justiție Suceava, una dintre cele mai moderne clădiri de gen din Moldova

Palatul de Justiție Suceava se numără printre cele mai moderne clădiri de gen din Moldova, afirmă specialiștii. Monument istoric protejat prin lege, clădirea a făcut obiectul, vreme de 5 ani, a unor lucrări de RK și consolidare (antreprenor – firma Cominco SA), în valoare de aproximativ 1 milion de euro.
 

De menționat că toate lucrările au fost efectuate în conformitate cu avizul DCCPN Suceava privind conservarea monumentelor. Construcția a fost edificată între anii 1850-1855, cu destinația inițială de cazarmă militară. Clădirea are o suprafață construită de 2626 mp și este formată din demisol, parter și două etaje (în total 8 săli de ședință). În prezent, au loc lucrări de consolidare și reparații capitale la clădire, efectuându-se finisaje simple, moderne. Clădirea va fi extinsă prin construirea unui corp nou în curtea interioară, asigurându-se separarea fluxurilor pentru personal și justițiabili. În noul corp se vor amenaja o sală a pașilor pierduți, o sală de consiliu și 4 săli de ședință pentru Judecătorie, Tribunal și Curtea de Apel. De asemenea, potrivit consilierului tehnic al instituției, ing. Mircea Mocanu, extinderea sediului impune și amenajarea la subsol a două bufete (unul pentru personal, celălalt pentru uzul justițiabililor). La Fălticeni, se are în vedere construirea unui sediu nou al Judecătoriei, în luna martie urmând a se organiza în acest sens o selecție de oferte. Anul acesta, la Gura Humorului, potrivit sursei citate, începe RK a clădirii care adăpostește Judecătoria, în timp ce la Câmpulung, chiar săptămâna trecută s-a făcut recepția finală a clădirii (intrată în RK de doi ani de zile). La Vatra Dornei se intenționează reamenajarea unui imobil achiziționat în urmă cu 4 ani, lucrările urmând a fi efectuate cu fonduri de la Banca Mondială. La Rădăuți, se are în vedere luarea în concesiune de la primărie a unei suprafețe de teren, pentru construirea unui sediu nou al Judecătoriei (lucrurile se află în stadiul de tatonări). Am luat câteva opinii în legătură cu Palatul de Justiție Suceava. Ioan H., subinginer: „Este foarte frumos, bine integrat în peisajul urbanistic și arhitectonic al zonei. Este mult mai bine decât cum era înainte”. Brândușa Erhan, cadru didactic: „E o schimbare. Mult în bine.” Vasile Timofte, avocat: „Ce pot să spun? Au fost unele probleme legate de finisaje, dar acum s-au rezolvat. Pot spune, și eu am pledat peste tot în țară, că e un sediu modern, cochet și eficient”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: