De la 1 martie

Eurofermierii suceveni pot depune cereri pentru acordarea subvenției comunitare pe hectarul de teren lucrat

APIA Suceava organizează și o caravană de preluare a solicitărilor
Începând cu 1 februarie, Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Suceava a căpătat personalitate juridică, fiind autonomă în raport cu forul tutelar de la București. În acest context, în județ au mai fost deschise încă două centre locale pe lângă cele șapte existente, ele funcționând la Suceava, Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuți și Siret, Vicovu de Sus și Botoșana.
 

Lya Chiriac, purtătorul de cuvânt al APIA Suceava, a declarat ieri, într-o conferință de presă, că acestea sunt gata ca, începând cu 1 martie, să preia cererile de acordare a subven-ției europene pe anul trecut. În acest sens, de pe 25 februarie și până pe 5 martie, va fi orga-nizată o caravană de adunare a solicitărilor, primarii fiind rugați să stabilească locuri în care „eurofermierii” pot veni să-și depună do-cumentația necesară. În acțiune vor fi angrenați reprezentanții APIA de la centrele locale, cei ai Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) și ai Oficiului Județean pentru Consultanță Agricolă (OJCA). De la 1 martie, proprietarii de terenuri vor primi invitații cu data și ora la care vor trebui să se prezinte la centrul local APIA pentru întocmirea cererii de acordare a subvenției europene. Eurofer-mierii care au înaintat solicitări și pentru anul 2006 vor beneficia de un formular de cerere precompletat, procedura urmând a se derula mult mai rapid. „Fermierii care vor primi invitațiile acasă trebuie să respecte ora și data prevăzute în aces-tea pentru a se prezenta la centrele locale”, a a-tenționat dna Lya Chiriac. Eventualele modi-ficări în cererile precompletate vor ține cont de eventualele vânzări, achiziții sau arendări de terenuri, beneficiarii fiind cei care lucrează efectiv terenul. Termenul-limită de completare a cererilor este 15 mai, acesta fiind extins până la 9 iunie, însă cu o penalizare de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Purtătorul de cuvânt al APIA a menționat că 90% dintre producătorii suceveni au deschise conturi la CEC, domnia sa rugându-i să verifice dacă acestea nu au fost închise pe motiv de neutilizare sau lichidare. În cazul în care respectivele conturi nu sunt în regulă, subvențiile nu vor ajunge la cei în drept, returnându-se la APIA. Cererile pentru o suprafață de peste 50 de hectare vor fi depuse la sediul central al APIA, din municipiul reșe-dință de județ. În campania din 2007, au venit cu cereri de acordare a subvenției europene de 55 de euro la hectar circa 80 de mii de fermieri. Din cauza neregulilor înregistrate, numeroși agricultori nu vor primi banii ce le-au fost destinați. Pen-tru a beneficia de suma de 55 de euro acordată conform reglementărilor europene, suprafața fermei trebuie aibă minim un hectar și să fie compusă din parcele agricole de cel puțin 0,3 hectare. O condiție dintre cele mai importante este cea referitoare la obligația utilizării terenului și menținerii acestuia în bune condiții agricole și de mediu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: