Casa Județeană de Pensii

În conformitate cu prevederile Legii 19/2000, modificată și completată, sunt obligate să depună declarație de asigurare, indiferent de nivelul veniturilor realizate anual, persoanele prevăzute la art. 5, alin. (1), pct. IV din lege și care se află în una din situațiile următoare: asociat unic, asociați, comanditari sau acționari, administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management, membri ai asociației familiale, persoane autorizate să desfășoare activități independente, persoane angajate în instituții internaționale (dacă nu sunt asigurații acestora), alte persoane care realizează venituri din activități profesionale.

Persoanele prevăzute la art. 5, , alin. (1), pct. IV sau V care au împlinit vârsta de 18 ani sunt obligate să depună declarație de asigurare la Casa Județeană de Pensii, în termen de 30 de zile de la încadrarea în situațiile menționate. Sunt exceptate de la obligativitatea depunerii declarației de asigurare persoanele care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de Legea 19/2000 sau dacă se regăsesc în situațiile prevăzute la art. 5, alin. (1), punctele I, II și III. Nedepunerea declarației de asigurare constituie contravenție conform art. 148, lit. b din Legea 19/2000 și se sancționează cu amendă de la 300 la 600 lei, conform art. 149, lit. a din aceeași lege. Persoanele asigurate pe bază de declarație sau contract de asigurare pot plăti contribuția lunară la Casieria CJP Suceava sau prin virament cu ordin de plată în contul RO50TREZ 59122210304XXXXX deschis la Trezoreria Suceava. Robert Marian, Director Executiv