ASP consideră justificările directorului Dăscăliuc „nesatisfăcătoare” și „puerile”

Conducerea Spitalului Județean Suceava și-a prezentat justificările cu privire la deficiențele constatate în urma controalelor recente, dar ASP le consideră „nesatisfăcătoare”, chiar „puerile” unele, menținându-și în continuare propunerea de destituire a managerului spitalului, Costică Dăscăliuc. Raportul înaintat ieri de ASP Suceava Ministerului Sănătății Publice, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Prefecturii Suceava demontează punct cu punct toate motivațiile prezentate de directorul spitalului pe marginea constatărilor comisiilor de control.
 

Conducerea ASP consideră că, prin explicația de la punctul 10, managerul demonstrează că „nu cunoaște atât noțiunile elementare privind angajarea și utilizarea creditelor bugetare, precum și responsabilitățile în ce îl privește ca ordonator de credite”. Dl Dăscăliuc afirmă că „la medicamente, angajamentele bugetare și legale peste limita maximă prevăzută de bugetul de venituri și cheltuieli se explică prin faptul că plata medicamentelor aprovizionate în cursul lunii noiembrie și decembrie se va efectua din bugetul anului 2008”, în timp ce Legea finanțelor publice prevede că „angajarea cheltuielilor din bugete se face numai în limita creditelor aprobate”. În opinia dlui Dăscăliuc, cheltuielile cu alimentația bolnavilor au fost mult mai mici decât permite legislația, fiindcă paci-enții operați au avut un meniu „restrictiv”. Raportul ASP spune însă că justificarea nu stă în picioare fiindcă Spitalul Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu este „spital cu specialitate chirurgicală, astfel încât numărul intervențiilor chirurgicale nu poate justifica costurile reduse pentru hrană”. Cât privește aprovizionarea cu medicamente, pentru care s-au alocat mult mai puțini bani ca în anul precedent, deși bugetul a crescut, managerul spitalului a dat vina pe furnizorii care nu le-au livrat la timp, dar ASP nu este de acord. „Aceste deficiențe nu s-ar fi produs dacă factorii de decizie, pe baza principiilor asumării răspunderii și utilizării eficiente a fondurilor, ar fi luat toate măsurile legale ce se impun pentru asigurarea aprovizionării ritmice a unității sanitare. Concret, soluția ar fi fost achiziția în regim de urgență a materialelor sanitare și a dezinfectanților pentru care spitalul a rămas descoperit o perioadă de două săptămâni până la o lună de zile”, precizează raportul. Conducerea ASP Suceava s-a arătat contrariată de faptul că, deși în urma controalelor s-au depistat multe dis-funcții la farmacia spitalului, managerul spitalului nu a găsit explicații pentru ele. Nici nu a pomenit despre modalitățile de evitare a unui „mare risc de fraudă din gestiunea” farmaciei, risc de care pomenesc concluziile controlului. Concluzia raportului înaintat ieri este că în spital persistă situația menționată de ASP în vara acestui an, și anume „inca-pacitatea managerului unității de a crea un spirit de lucru în echipă a personalului din subordine care se obstrucționează reciproc în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu”. „Această stare de fapt persistă și la momentul actual și are impact nefavorabil asupra desfășurării în bune condiții a activităților din spital și a imaginii acestuia în comunitate. În concluzie, considerăm justificările conducerii spitalului ca nesatisfăcătoare și ASP Suceava susține în continuare propunerea de destituire a managerului spitalului”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: