În „Poiana lui Iocan“

Litere tinere și mărturii din celulele de odinioară

Scriitori suceveni foarte tineri au citit, vineri seară, în „Poiana lui Iocan” (Cafeneaua literară și artistică de la Continental Arcașul), alături de mărturisitori ai suferinței din spațiul concentraționar. De la Colegiul Național „Petru Rareș” s-au aflat, printre oaspeții obișnuiți ai locului, elevele Georgiana Constantina Toderaș (versuri), Aida Hancer (versuri), Georgiana Diaconița (proză) și Alexandra Lățescu (proză), laureate în urmă cu două săptămâni (primele trei) și în urmă cu un an (ultima) ale Concursului național „Eusebiu Camilar – Magda Isanos – Constantin Ștefuriuc” de la Udești.
 

Artistul plastic humorean Radu Bercea n-a mai ajuns la Cafenea (după vernisajul de la Prefectură, zorit fiind să folosească timpul cât mai bine, în pregătirea lucrărilor pe care urmează să le expună curând în Brazilia), însă despre sensul dezvăluirilor sale artistice din spațiul închisorilor comuniste a vorbit ziaristul Tiberiu Cosovan. Pe firul mărturisirilor țesut, la amiază, la Prefectură, de cele 36 lucrări semnate Radu Bercea, au continuat, seara, să adauge amintiri și versuri poeții Dumitru Oniga (printre altele, vorbind și despre Radu Gyr și Nichifor Crainic, recitând din memorie din versurile lor) și Vasile Pânzaru (amintind, printre alții, de Radu Gyr, de Ion Caraion sau Ovidiu Papadima sau povestind cum s-au iscat, în celulă, primele sale versuri pentru copii). În final (înainte de trecerea la discuții… libere), un scurt recital al artistei Doina Lavric; vocea și cobza sa au adus în Poiană reverberații ale folclorului bucovinean. În premieră, s-a aflat în „Poiană” Adrian Dinu Rachieru. Revenit la Suceava pentru întâlnirea (după 40 de ani) cu colegii de la Liceul „Ștefan cel Mare”, ca și pentru cursurile de a doua zi cu masteranzii săi de la Universitatea „Ștefan cel Mare”, A.D. Rachieru a primit cu plăcere invitația poetei Carmen Veronica Steiciuc. Și a vorbit despre peisajul literar românesc actual (atenționând juniorii că literatura reprezintă, de altfel, „o competiție foarte dură”, în care, pentru a rezista, talentul „trebuie gestionat” sau că trebuie să facă apel și la „cenzură”, în sensul de a nu ieși în public decât cu scrieri de valoare certă), ca și despre „literatura carcerală a suferinței”, cu totul altceva decât „folclorul penitenciar” contemporan (în concordanță cu „explozia vulgarofilă” și „violența” ce au devenit tipice pentru societatea actuală). Ne-a bucurat să constatăm, vineri, că alături de oaspeți obișnuiți sau frecvenți ai Cafenelei – Ion Beldeanu, Nicolae Cârlan, Ion Cozmei, Onu Cazan, Rodica Iordache, soții Paranici, Lucia Pușcașu, Constantin Ungureanu-Box, Romeo Istrate, Mihai Vicol, Gina Puică ș.a. – s-au aflat și noi participanți la întâlnire, unii dintre ei fiind elevi de liceu (nu neapărat susținători ai premiantelor, nu neapărat aspiranți la literatură), bucuroși să petreacă o seară „altfel”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: