„Amiază bucovineană“ la Iași

Și Amiaza bucovineană de pe 22 aprilie 2007, sub egida căreia s-au reîntâlnit în Galeriile de Artă „Pod Pogor-fiul” membrii și simpatizanții Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, filiala Iași, în colaborare cu Muzeul Literaturii Române, Societatea Culturală „Junimea ‘90” și revista „Dacia literară” din Iași, avându-l ca moderator pe dl Liviu Papuc, a avut din nou un program interesant și atrăgător. După un moment de reculegere propus de moderator în memoria suceveanului Emil Satco, recent plecat dintre noi, a fost supusă atenției cartea lui Teodor Balan Documente bucovinene, vol. VIII-IX, ediție îngrijită de prof. univ. dr. Ioan Caproșu, cu Indice de Arcadie Bodale (Ed. Taida, Iași, 2006). Pentru a reieși locul și valoarea acestei lucrări în cultura bucovineană, autorul Indicelui a făcut o binevenită incursiune în viața și activitatea didactică și publicistică a prestigioasei personalități care s-a născut și a murit la Gura Humorului.
 

Un interes deosebit l-a prezentat ultima lucrare a lui Vasile Diacon, Reîntregirea. Basarabia, Bucovina și Insula Șerpilor în dezbateri ale Parlamentului României (Tipo Moldova, Iași, 2006). Lucrarea a fost prezentată de Corneliu Ciucanu și Dumitru Calance, specialiști în domeniu. Primul a arătat structura și conținutul lucrării, continuitatea și actualitatea problematicii, iar al doilea a apreciat-o drept o „carte-document” care atestă „emulația patriotică” a românilor după prima conflagrație mondială și are calitatea de „instrument al conștiinței naționale”, după care a relevat deosebirea acestei cărți de altele prin interpretarea datelor/evenimentelor nu numai din punct de vedere științific, ci și politic, juridic, etic etc., ca și prin atitudinea „foarte incisivă” a semnatarului față de falsurile comise și întreținute de unii istorici și politicieni în favoarea expansioniștilor ruși. În completarea celor afirmate de cei doi vorbitori a intervenit istoricul Corneliu Grumezea, alt pasionat de mesajele cărții. Un alt moment al Amiezii… l-a avut în centru pe Alexandru Șerban, autor al cărții Polonia gemenilor, 2004-2006 (Ed. Performantica, Iași, 2006). Despre pertinența analizei asupra actualității poloneze și importanța acesteia pentru comunitatea poloneză de la noi a vorbit preotul Henryk Urban. Fiul autorului, lectorul universitar Dragomir Nicolae Șerban, de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, a incitat atenția auditorilor printr-o avizată și obiectivă evaluare a cărții. Pentru completarea unor informații s-a manifestat și prof. univ. dr. Mandache Leocov, Polonia gemenilor… trezind astfel un interes sporit. În continuare, Liviu Papuc a prezentat impunătorul volum Bucovina între Occident și Orient. Studii și documente de Dimitrie Vatamaniuc, apărut la Editura Academiei Române în 2006. În încheierea acțiunii, Gheorghe Giurcă a schițat un portret omagial al lui Emil Satco, apoi a prezentat o altă inte-resantă lucrare: Învățământul primar din Bucovina (1774-1918) de Dumitru Ungureanu (Ed. Civitas, Chișinău, 2007). Constantin Blanaru

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: