Vână de scriitor

Pe firmamentul literar local a apărut cineva: Adriana Cocârță. Sâmbătă, la Casa Cărții din Suceava, în fața unei asistențe sumare, dar ce a câștigat în consistență prin numele prezente – poeta Carmen Veronica Steiciuc, profesorii Doru Vieru (autorul unui fulminant, scurt și, cum stă bine la astfel de ocazii, pe alocuri, critic expozeu despre volum) și Dan Florin Prodan, pictorul Konstantyn Ungureanu – Box, ca să nu amintim decât câțiva dintre martorii evenimentului –, tânăra și-a lansat volumul de debut: „Lumea de dincolo de noi”. Despre Adriana, cam atât: 19 ani, talent, ingenuitate, vigoare, realism imperfect, într-un cuvânt proză de tinerețe, exultând romantism post-modern și parfum indecis de migdale amare.
 

Deși intrazitiv prin definiție și vocație, am simțit nevoia a face verbul „a exulta” (care, în traducere liberă, înseamnă nimic altceva decât a simți o mare bucurie) tranzitiv. Să te bucuri, să simți o mare bucurie a scrisului, ca și cum a exulta e egalul lui a emana ceva. Ceea ce emană foarte tânăra scriitoare, descinsă din creierii munților dorneni, e prospețimea. Puțini sunt tinerii din ziua de astăzi – și mă refer la cei care folosesc cuvântul ca principal mijloc de expresie – de curajul Adrianei. Cei mai mulți, refulați în standarde, în canoane mai mult sau mai puțin literaturiciste, sfârșesc onorabil în eterna bodegă a studenției carierei niciodată asumate: au scris și ei, pe genunchi, o carte. Nu ne îndoim că Adriana va mai scrie, căci, spre deosebire de tagma mai sus descrisă, fata are cu siguranță vână de scriitor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: