Când dai în solilocvie

Se spune că atunci când un om vorbește singur pe stradă este nebun sau vorbește la telefonul mobil. Să nu râdeți, chiar am văzut în ultima vreme, pe stradă, destui concetățeni vorbind singuri. Nu, nu erau dintre persoanele cu patalama de la psihiatru, deja cunoscute în orașul nostru, și nici nu cred că erau bolnavi psihic. Erau oameni trecuți bine de 40 de ani, cu riduri adâncite de nemulțumire, supărați pe cineva sau pe viață. Veneau poate de la tribunal, de la a nu știu câta înfățișare din procesul intentat pentru o bucată de pământ, sau se duceau la spital cu branula sau algocalminul în geantă, că nu știau ce vor găsi acolo… Poate se speriaseră când au văzut factura la cheltuieli „îngroșată” rău la capitolul căldură, deși au dat câteva milioane pe repartitoare… După ce m-am convins că respectivii autori ai monologului stradal nu se adresează cuiva, am încercat să-mi explic din ce cauze vorbesc unii singuri pe stradă. Acest „obicei” este de fapt încadrat la categoria „boli” și se numește „solilocvie”.
 

Specialiștii spun că nu există om care să nu fi fost măcar o dată atins de această boală, care este pusă și pe seama unor tulburări de natură psihică. Cică și stresul generează solilocvia, stresul zilelor noastre împovărate de nevoi și griji. Culmea, tot specialiștii spun că astfel de cazuri erau rareori întâlnite înainte de 1989, iar acum tot mai mulți astfel de vorbitori sunt la București, în Moldova și la… Paris! Dar de ce să ne mirăm că românii obișnuiți vorbesc singur pe stradă, dintr-un motiv sau altul? Politicienii noștri nu vorbesc singuri, de peste 16 ani, fiindcă le place să se audă? Că dacă ar fi făcut și altceva, concret și de bine, poate că acum n-am vorbi noi singuri pe stradă!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: