O legea strâmbă…

(Dar, nu-i singura!?)
Sunt multe legi făcute anapoda în țara noastră. Dovadă că aleșii neamului, trimiși în Parlament pentru a-și da girul pentru actele normative impuse societății, sunt lipsiți, în unele situații, de simțul realității. Nu cunosc situația concretă de pe teren și ridică mâna sau votează electronic în mod… automat. Când legea „trece” și ajunge la cei ce trebuie să o aplice și să o respecte își dau seama că ea conține și unele anomalii. Dar e târziu. Iată un caz concret întâlnit, recent, în comuna Dorna Candrenilor. Printre alte necazuri, dl prof. Mihai Carp, primarul așezării, ne vorbea despre Legea 273/2006 privind finanțele publice locale pentru echilibrarea bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale. Astfel, prin Legea bugetului de stat se aprobă sume defalcate în funcție de următoarele criterii: > populație; > capacitatea financiară a unității administrativ-teritoriale; > suprafața din intravilanul localității.
 

„Noi considerăm că ultimele două criterii nu sunt relevante – ne spunea dl primar. Capacitatea financiară a unei autorități publice locale depinde de capacitatea CL și a pri-marului de a aduce venituri la bugetul local. Acest criteriu încurajează delăsarea, dezin-teresul și lipsa de inițiativă a primarilor și consiliilor locale pentru atragerea de venituri la bugetul local. Satele din zona de munte nu sunt sistemati-zate precum cele de la șes. Gospodăriile sunt împrăștiate pe toți munții. Densitatea populației este mică. În Ro-mânia, satele de la munte vor arăta astfel și într-un viitor mai îndepărtat. Nu le stă rău munților noștri populați cu gospodării. Populația satelor trăiește, în majoritate, în ex-travilan. Intravilanul pen-tru zona de munte nu poa-te fi o unitate de măsură pen-tru repartizarea acestor fonduri. Sunt localități unde 75 – 80 la sută din populație trăiește în extravilan, iar su-prafața intravilanului, în mul-te cazuri, este sub 6 la sută din total. La munte, în localitățile rurale, căile de acces sunt drumuri comunale. Lungimea acestora într-o comună este de zeci sau chiar sute de kilo-metri. Administrația locală ar trebui să le ofere cel puțin un drum accesibil gospodarilor, acestora lipsindu-le condiții minime de viață civilizată (electricitate, apă, canal etc.). Fără sprijinul statului, admi-nistrațiile locale nu vor reuși să întrețină cel puțin drumu-rile comunale din extravilanul satelor”. Dl prof. Mihai Carp ne-a prezentat câteva argumente convingătoare că ultimele do-uă criterii ce stau la baza re-partizării unor sume defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale nu sunt relevante. În zona montană, majoritatea populației trăind în extravi-lanul localităților, era normal să se ia în calcul întreaga su-prafață a unității adminis-trativ-teritoriale și nu numai intravilanul așezării. Așa ar fi fost corect, dar făcătorii de legi de unde să cunoască aceste „amănunte”? Pentru ei, esen-țialul e, poate, că au mai votat un act normativ și-și pot trece în agenda de lucru o mare re-alizare, care să-i… încurce pe oameni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: