Lume multă, oameni puțini…

Diogene era filosof. Cinic. Adică, de-a curmezișul. Un pic. Și umbla despuiat prin Atena. Asta, când cobora din polobocul unde-și fixase hogeacul, domiciliul stabil. Umbla prin târg, în amiaza mare, c-o lumânare în mână. Caut un om!, răspundea uimiților curioși. Caut un om… Închid paranteza. Da’mi opresc și deschid tâlcul zicătoarei… Eu, Dumitru Brad, am venit în presă de pe coclaurii catedrei. 1983. 1 martie. Zori noi. Mi-am prins, de-atuncilea, în piepții de aramă flamură-lamură și condei jurnalier. Si dă-i si luptă! Până la ceasul de față. Și cât va fi să mai hie. Sistemul mi-a priit, m-a luat în brațe, m-a hrănit. La… pupitru, și-nainte – și după ’89, un OM, un singur om. Scandalos de discret, bun simț domnesc pururea, însușiri și purtări academice. Peste tot. Omul cu rădăcină țărănească din Tișăuți se pitise nimerit în straiele poetului-gazetar.
 

Dumitru Brădățan

Deși a comenduit, astfel, până în ziua pensiei. O viață! Înțelept, cuminte, risipă de caracter. Nu tu sforar ori antamat gălcevilor proaste, vremelnice ori spurcatului șantaj la modă mare, în media de astăzi!? Nu. A șezut ș-a combătut sfios din banca lui de competențe, ocrotind, pe vremuri, numai domnia sa știind cum, un ziar de cultură, până la urmă (și de îndestul bun simț), îmbrăcat într-o gazetă respirabilă de partid. A lăsat zestre cititorilor meseriașii pe care-i mai degustați și astăzi, iubiți adrisanți, cam cu toțilea tarați, amprentați de mâna, de mintea, de iscusința și inima lui negrăit de largă. Luni, luni acu, în aceeași notă, omul de v-am făcut (prea scurtă) poveste a rotunjit 70 de ani. ȘAPTEZECIDEANI! Ion PARANICI. Risipă de caracter, sensibilitate și delicatețe de poet. Un OM! Adevărat. Un pururea prieten…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: