Moartă sau în moarte clinică, la ei

La noi, „oficial, Alianța există și funcționează“

Decesul Alianței D.A., anunțat în capitala țării de premierul Călin Popescu Tăriceanu, care este și liderul național al PNL, a generat reacții diferite la nivelul liderilor ju-dețeni ai principalelor partide. Dacă PSD a tratat lucrurile cu satisfacția celui care anunța de la bun început că Alianța nu va funcționa, liberalii și democrați suceveni au fost însă sceptici în privința desființării Alianței și, mai mult decât atât, a ieșirii de la guvernare a PD-ului. Liderul județean al PSD Suceava, dl Gavril Mîrza a declarat, ieri, că soluția pentru ieșirea din criză ar fi alegerile anticipate, însă nu vede argumentul pentru care Parlamentul ar dori acest lucru. „În mod normal, soluția ar fi alegerile parlamentare, însă Parlamentul, care le poate declanșa, nu dorește așa ceva”, a explicat președintele PSD. Domnia sa susține că singura soluție pentru perioada următoare ar fi o guvernare minoritară, care să meargă până la capătul mandatului. „Noua ne convine și varianta PNL-UDMR, dar și varianta PD-UDMR. Important este ca cei care și-au asumat acest Guvern să meargă până la capăt. A fost încă de la început vorba despre o Alianță nefirească în 2004.
 

Eșecul ei a fost unul previzibil și nu înțeleg de ce PSD să-și asume guvernarea după doi ani, când în mod normal trebuia în decembrie 2004 să continue să guverneze”, a mai spus dl Mîrza. Vicepreședintele PSD, dl Cătălin Nechifor, a comentat la rândul său că decesul Alianței DA era de așteptat. „Noi suntem curioși să vedem re-zultatele necropsiei, ca să vedem exact care este cauza decesului Alianței. În ce privește paternitatea, e clar că ea aparține lui Traian Băsescu, însă tare mă tem ca în cazul Alianței să nu fie vorba de o pruncucidere”, a mai adăugat dl Nechifor. PD și PNL încearcă să mai atenueze din criză Cei din conducerea PD Suceava s-au arătat ieri destul de reținuți în declarații și au încercat să lase impresia că toată situația are doar un caracter declarativ și nu induce o criză reală la nivel de Guvern. Liderul județean al PD, dl Constantin Eugen Uri-cec, ne-a declarat că anunțul așa-zisului deces aparține șefului PNL și că, la Suceava, „oficial Alianța există și funcționează. Vom vedea în zilele următoare ce se va mai întâmpla”. Dl Uricec a mai spus că va avea loc la nivel central o ședință a Colegiului Director Național al partidu-lui, unde cu siguranță se va discuta situația creată. „Sigur, se va discuta acolo problema modului de funcționare și chiar și a disfuncționalităților care există la nivel central și dacă vor continua colabora-rea”, a mai spus dl Uricec. Purtătorul de cuvânt al PNL Suceava, dl Mihai Aurel Ste-iciuc, care este și vicepre-ședinte organizatoric, a de-clarat ieri ziarului Crai Nou că deocamdată este dificilă a-proximarea derulării eveni-mentelor la nivel central, însă a precizat că „este cert că cele două partide nu mai pot continua colaborarea” la nivel de Guvern. Motivul invocat de dl Steiciuc a fost calitatea mem-brilor din Guvern care sunt ai Partidului Democrat. „Oame-nii pe care PD și i-a desemnat ca miniștri nu au respectat minimul necesar pentru a funcționa Guvernul. Ei nu au respectat dorința comună a membrilor Guvernului și a premierului”, a mai spus vice-președintele PNL Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: