1300 de hectare, reîntoarse pădurii

Chiar dacă, la noi, primăvara parcă se cam lasă așteptată, freamătul codrului se aude tot mai puternic, iar silvicultorii intră în zbuciumul determinat de larga acțiune de primenire a pădurii. În județul Suceava, pădurea se întinde pe o suprafață de 450.000 de hectare, ceea ce reprezintă 52 la sută din teritoriul județului și 7 la sută din suprafața totală a pădurilor României. Cea mai mare parte a fondului forestier existent în această parte a țării (peste 360.000 ha) este administrată de Direcția Silvică Suceava. O asemenea avere imensă nu este deloc ușor de gospodărit, mai ales că, acolo unde există bogăție, sunt și dușmani. Iar codrul, oricât de frate ar fi el cu românul, își are „prietenii” lui, gata oricând să-l doboare. În cursul anului 2006, Direcția silvică Suceava a înregistrat un volum total de tăieri ilegale de 10086 mc, din care 7571 mc în fondul forestier de stat și 2515 mc în fondul forestier administrat prin contracte.
 

Pentru 3512 mc s-au încheiat procese-verbale pentru infracțiuni și contravenții silvice. A rămas nejustificat, imputându-se personalului de pază – pădurarii (față de care s-au luat măsuri disciplinare sau penale), un volum de 5215 mc de lemn. Deși cifra pare mare și alarmantă, trebuie reținut totuși faptul că volumul tăierilor ilegale a scăzut mult față de alți ani. Și asta mai ales datorită măsurilor ferme luate de silvicultori. Să amintim, în acest sens, că, numai anul trecut, au fost efectuate 3103 acțiuni, din care 1621 în colaborare cu poliția, toate vizând controlul circulației materialului lemnos atât pe drumurile publice, cât și pe cele forestiere. Cu această ocazie au fost aplicate 336 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 270.000 de lei (RON) și s-au confiscat peste 2000 metri cubi de lemn. Probabil că nicăieri în spațiul național expresia „codru-i frate cu românul” nu și-a găsit o împlinire mai deplină, mai bogată în semnificații ca în Bucovina. Aici s-a săvârșit, de către marele voievod Ștefan, în 1497, prima… împădurire artificială (trufașii nobili po-lonezi căzuți prizonieri după victoria de la Codrii Cosminu-lui, au fost puși să are și să se-mene ghindă). În zona Pojo-râta, la sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost împădurit un munte întreg (500 ha), cu larice, molid, pin, cărându-se pământ cu ranița. Activitate înaintașilor este continuată și acum, grija față de soarta pă-durii fiind o preocupare la or-dinea zilei a silvicultorilor. Astfel, pentru anul acesta, su-prafața prevăzută pentru regenerare prin împăduriri, com-pletări, refaceri se ridică la peste 1300 de hectare. Direcția Silvică dispune de mai multe pepiniere, milioane de fire de molid, brad, larice, pin silvestru, fag, paltin, gorun, stejar, plop, anin etc. urmând a fi transferate, zilele acestea, din sere, în pădure. Viitorii arbori vor prinde rădăcini pe suprafe-țele special pregătite prin lucrări de curățire și alte inter-venții efectuate pe baza documentațiilor întocmite de specialiști. Pentru ca această nobilă campanie ce se desfășoară în „luna pădurii” să aibă finalitatea prognozată, s-au cheltuit milioane de lei. Domnul ing. Valerian Solovăstru, directo-rul Direcției Silvice Suceava, își exprima, recent, convingerea că și în această primăvară împăduririle vor fi executate la timp și de calitate, în condi-ții optime și cu un procent de reușită ridicat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: