Fără împușcături !

Civilizație cu forța? Când este nevoie, când nu se poate altfel, da, trebuie folosită forța legii. Iar legea, ajutată de forțele de ordine, și-a făcut efectul. Dacă până acum, destule legi erau respectate doar de proști (ca în zicerea aceea, prea adevărată, că legea este ca o barieră: deștepții trec peste ea, șmecherii pe sub ea și numai proștii se izbesc de barieră), iată că legea privind folosirea materialelor pirotehnice a fost respectată de imensa majoritate a românilor. Cel puțin în Suceava, în toată perioada Crăciunului și a Anului Nou, nu s-a mai auzit canonada aceea de explozii de petarde ca în alți ani, care ne făcea să ne gândim la război… Locuitorii n-au mai fost terorizați de teama că, mergând pe stradă, oricând ar putea exploda o grenadă în fața sau în spatele lor, aruncată de cine știe ce zurbagiu. Și, ca urmare, n-a mai fost nici mulțimea de accidente provocate de asemenea explozii. Am auzit că la București, la Spitalul de oftalmologie, au fost numai 3 internați din această cauză. Când a apărut Noul An, s-au mai auzit și câteva împușcături rebele, alături de cele oficiale, dar astea n-au anulat impresia că am intrat în rândul lumii.
 

Sava BEJINARIU

Cum de ne-am trezit dintr-o dată că, din acest punct de vedere, trăim într-o țară civilizată? Datorită organelor de ordine, care au aplicat legea, aplicând sancțiuni și confiscând materialele pirotehnice de la cei care nu s-au împăcat cu ideea că nu vor mai avea câștigurile din anii precedenți. Nu altfel a fost civilizat și Vestul Europei. În Germania, spre exemplu, după război, cei care aruncau hârtii pe stradă erau amendați cu bani grei, pentru acele vremuri. Și iată că acum, când vorbim despre nivelul de civilizație al nemților, o facem cu atâta admirație. Când ne vom admira și pe noi înșine, din toate punctele de vedere?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: