Îngeri și zboruri…

Orice revenire în spațiul natal echivalează cu un anteic parcurs recuperator în ordine afectivă, stimulator pentru destinul creației. Energiile provenite din substanța astrală a înaintașilor au rolul de a iriga imaginația creatoare și a asigura, prin memorie, un dialog enigmatic și profund cu marile umbre. Cu siguranță că, privită astfel, expoziția Angelei Pitariu Bolnavu echivalează cu o împlinită întoarcere a Fiului risipitor pe care familia comunitară o răsplătește cu jertfirea vițelului cel gras. De fapt, pictorița n-a plecat niciodată din orașul Rădăuți, acest spațiu de cultură și civilizație multietnică și multiconfesională. Trecutul este pentru un artist un prezent continuu, un reper fundamental în ordine etică și estetică. Intimitatea atelierului e populată de absențe ale căror tăceri polifonice fertilizează imaginația și asigură discursului pictural o diafană protecție. În fapt, tot ceea ce a creat Angela a pornit de aici. Au urmat anii studiilor de artă la Iași, consacrarea la suceava și în alte expoziții din țară sau străinătate, dar gândul secret de a reveni nu putea fi nicidecum evitat.
 

Expoziția de acum, de la Galeria de Artă Rădăuți, coincidentă cu aniversarea celor cincizeci de ani ai artistei, se dovedește doar aparent o coincidență. Ezitările anterioare privind decizia de a se înfățișa publicului rădăuțean țin de o impresionantă exigență personală și un nemărginit respect față de propriile amintiri. Amânările succesive au generat o voluptuoasă așteptare, o nevoie de a se verifica și în alte spații, în confruntări unde luciditatea să gestioneze o imagine corectă și exigentă. Iată, momentul revenirii s-a produs și a fost aureolat de o prezență de elită și de un sentiment de evidentă solidaritate culturală. Alături de rădăuțeni, confrații de breaslă din Suceava au ținut să-și exprime încă o dată prețuirea pentru om și încrederea în artist. Ideea recuperării prin memorie a unui trecut utopic, unde amintirile fertilizează imaginația, se regăsește în structura ideatică a expoziției, în fapt programul de cercetare și exprimare al pictoriței. Interesată de conceptul de Geneză, propune glose personale despre spațiul matricial și despre toate simbolurile adiacente menite să sugereze o atitudine recurentă. Acest permanent plonjon în sacralitatea obârșiilor lumii și ale omului fac din compoziție o dezbatere filosofică folosind imaginile picturii. Traduse în cuvinte, mul-te tablouri ar putea oricând ilustra texte sacre. Tentația absolutului, o compoziție cu valoare emblematică invită la relectura unei posibile cos-mogonii în paralel cu desci-frarea unor simboluri teolo-gice, dar și profane. Racordată unui dublu impact, sacru și profan, expozanta deschide, de fapt, ușa unor meditații cu chei diferite, în funcție de capacitatea privitorului de a o însoți în labirintul gândirii. Uneori, simbolurile zodia-cale, prin plasticitatea forme-lor și vibrațiile culorii, ampli-fică substanțial registrul cono-tațiilor posibile. Tot astfel, tema spațiu-timp pornește de la imaginea discului solar și sfârșește în meditația eternă asupra zborului. Panoul deco-rativ destinat Heruvimilor are substanța inefabilă a unei viziuni desprinse parcă de pe bolțile bisericilor creștine. Imateriale, fâlfâirile de aripă ale îngerilor fac respirabilă e-xistența și conferă un sens ideii de Înălțare. Zborurile, la rândul lor, evocă mitul lui Icar, diferența dintre Înălțare și Cădere fiind nu de sens, ci doar de direcție. Spațiul matricial evocat mai sus ține de înțelegerea esen-țelor, de împlinirea omului prin divinitate. Familia are sa-cralitatea părinților din pă-rinți, unde generații după ge-nerații împlinesc actul sacru al vieții și al trecerii. Inclu-derea unor fotografii în com-pozițiile pe această temă asi-gură o trimitere explicită la ceea ce înseamnă Cosmosul intimității familiale. Angela Pitariu Bolnavu are o viziune și un stil, ambele originale, un mod stenic de a privi și expri-ma bucuriile vieții și ale artei ca trepte ale unui edificiu care începe în pridvorul ființei ei interioare și se îndreaptă către lumina Soarelui tuturor… Valentin Ciucă

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: