Piața valutară tinde să devină mai agitată

După aproape cinci luni, în care piața valutară a fost calmă, iar leul părea de neoprit în aprecierea sa, săptămâna trecută am asistat la schimbări ample. „Leul a avut de suferit de pe urma evoluțiilor de pe piețele emergente din zonă, explica un broker sibian. Tonul a fost dat de lira turcească, care a fost urmată de zlot, forint și leu. Pe de altă parte, decizia BNR, de a menține dobânda de politică monetară la 8,5%/an, a reprezentat pentru fondurile speculative un alt motiv de a-și retrage, cel puțin profiturile, de pe piața românească. Pentru perioada următoare, anticipez o volatilitate crescută a cursurilor. Cu toate acestea este de așteptat ca la finele lui mai cursul euro să se afle în jurul pragului de 3,5 lei”.
 

Săptămâna trecută, euro a fluctuat între 3,5012 și 3,5418 lei, cotațiile din piață urcând însă până la 3,56 lei sau coborând la 3,49 lei. În piața la termen de la Sibiu, euro a fost tranzacționat, pentru finele lunii viitoare, la prețuri cuprinse între 3,49 și 3,54 lei, după ce, în urmă cu două săptămâni, coborâse spre 3,47 lei. Pentru prima lună de toamnă, euro a urcat, la înce-putul săptămânii, de la 3,5103 la 3,5445 lei, pentru ca, de miercuri, el să fluctueze între 3,5 și 3,52 lei, ultima valoare fiind cea la care s-a închis săptămâna. Cursul dolarului a avut o evoluție la fel de agitată ca și cel al euro, acesta fluctuând între 2,7153 și 2,7653 lei. Este de așteptat ca moneda americană să revină, în scurt timp, la pragul de 2,8 lei. În acest sens, semnalele vin de pe piețele internaționale, unde moneda americană a început să recupereze terenul pierdut în fața celei europene. După aproape două săptămâni de scădere, timp în care euro a urcat până la 1,2971 dolari, începând de joia trecută, mo-neda americană a înce-put să recupereze rapid terenul pierdut. Asistăm la o corecție a cotațiilor, însă pragul de 1,24 dolari va fi unul solid, având în vedere că acesta ar putea fi ni-velul unde marile fon-duri financiare au decis să cumpere euro. Aprecierea dolarului (paritatea coborând, vineri, pe piețele americane până la 1,2695, după care a închis la 1,2778 dolari, față de 1,2857 dolari, joi seara), a fost favorizată de perspectivele continuării procesului de majorare a dobânzii de către Rezerva Federală americană. Această evoluție a dolarului poate fi însă periculoasă pentru cei care mizează pe moneda americană. O decizie contrară a Fed ar putea „arunca” rapid euro peste pragul psihologic de la 1,30 dolari. În cazul în care cotațiile vor depăși, în lunile următoare, pragul de 1,30, este posibil să asistăm apoi, până la sfârșitul anului, la o nouă atingere a celui de 1,36 dolari.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: