La Cajvana

„Unul din cele mai groase brațe ale mafiei din învățământul sucevean“

a afirmat, marți, inspectorul general adjunct Niculai Barbă Inspectorul general-adjunct al IȘJ Suceava, Niculai Barbă, a declarat marți, în cadrul confe-rinței de presă săptămânale, că, la această oră, estimează că în învățământul sucevean există zeci de decizii de numire pe post fără acoperire legală. El a mai spus că persoanele care au săvârșit ile-galități în acest sens “au pierdut șirul și coerența” și a exemplificat cu ultima titularizare ilegală, datând din 2003, descoperită: “Este vorba de un cadru didactic titularizat prin repartizare compu-terizată într-un sat de pe lângă Fălticeni, în 2003, dar căruia i s-a emis decizie de numire pentru un colegiu din municipiul Suceava. În anul următor, i se emite decizie de restrângere de activitate, prin care este transferat de la Cajvana la liceul respectiv. Cei care au făcut ilegalitatea au uitat că era titularizată la liceu. Persoana respectivă este numită șefă de catedră la colegiul respectiv, și ni s-a semnalat că prevestea un viitor sumbru colegilor, că vor intra în restrângere de activitate”.
 

Niculai Barbă spune că ilegalitatea acestei numiri a fost confirmată și că a anunțat conducerea cole-giului unde profesoara este “titulară” că, până la anularea deciziei, ea va merge acolo unde este titulară de fapt, în satul de lângă Fălticeni. Condu-cerea colegiului a anunțat însă inspectoratul că profesoara s-a îmbolnăvit subit și a intrat în con-cediu medical. “În momentul în care le călcăm pe coadă se îmbolnăvesc subit”, a remarcat Barbă. El a precizat că, fiind perioada restrângerilor de activitate, în cadrul mișcării de personal 2006, inspectoratul analizează foarte atent deciziile profesorilor ale căror posturi vor fi desființate, pentru a nu rămâne fără post un cadru didactic titula-rizat corect, în favoarea unuia care s-a folosit de o ilegalitate ca să ocupe un post. “Sunt multe posturi care au intrat în restrângere de activitate și mă voi ocupa personal ca la școala respectivă să verific legalitatea deciziei de titularizare în ultimii 3 ani, pentru a vedea dacă ilegalitățile se răsfrâng asupra cadrelor didactice corecte”. Până acum s-a constatat că se vor reduce foarte multe posturi din cele scoase la concurs nu mai departe de anul trecut. O astfel de unitate este Grupul Școlar de la Cajvana, unde au intrat în restrângere de activitate 4 posturi de educatoare și 5 de în-vățători. Niculai Barbă a promis că va verifica în special mișcarea de personal de la școala căj-văneană. “Vom verifica fluctuația cadrelor didac-tice în ultimii ani la Cajvana. Am impresia că acolo a fost unul din cele mai groase brațe ale mafiei din învățământul sucevean, în special după ce a devenit oraș”. Reamintim că la Grupul Școlar din Cajvana s-au depistat și s-au confirmat, în ianuarie, ca ur-mare a unor sesizări, 7 cazuri de titularizări ilegale, prin decizii de numire pe post falsificate, iar directorul de atunci și-a dat demisia și s-a retras la catedră. Cazurile sunt acum în atenția organelor de drept. Niculai Barbă a spus că, având în vedere falsurile descoperite acolo, acesta ar fi trebuit ex-clus din învățământ. El a mai declarat că va continua acțiunea de curățenie în învățământul sucevean: “Vreau efectiv să nu rămână în unitățile școlare persoane care au beneficiat de documente ilegale și să plece de la catedră cadre didactice care și-au obținut legal drepturile. Chiar dacă lucrurile vor fi rezolvate pe jumătate, aceste fapte, pe viitor, nu vor mai fi posibile, iar amploarea ac-telor de corupție va scădea”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: